I juni 1767 forlot slaveskipet Fredensborg den dansk-norske hovedstaden København. Det skulle til Vest-Afrika, til det Dansk-norske slavefortet Christiansborg (i dag Ghana). Med seg hadde Fredensborg våpen og krutt, tekstiler og smykker, vin og brennevin. Dette var varer som skulle byttes mot slaver.

Modell av Fredensborg
I Christiansborg ble skipet liggende i vel 7 måneder mens det ventet på å bli fylt opp med slaver. Oppholdet tæret på mannskapet, og flere døde, deriblant kapteinen. Lastet med 265 slaver, gull og elfenben forlot Fredensborg endelig Vest-Afrika i april 1768, på vei til den dansk-norske kolonien St. Croix. Overfarten tok 78 døgn. 24 av slavene døde på reisen.
Endelig fremme i St. Croix ble slavene solgt til plantasjeeiere. De friskeste først, de syke sist. Sukker, tobakk, kanel og bomull ble losset på for å bli fraktet tilbake til København. Returreisen var ikke enkel, og da skipet kom til Nordsjøen var vinterstormene satt inn.
1. desember 1768 forliste Fredensborg utenfor Tromøya ved Arendal. Mannskap og passasjerer overlevde, men skipet gikk ned. Skipsprotokollen var berget, og sammen med sjøforklaringen som ble gjort i ettertid, og marinarkeologiske undersøkelser i moderne tid gjør det bevarte materialet at slaveskipet Fredensborg er et av de beste innblikkene vi har i hvordan trekanthandelen foregikk.