Hopp til innhold

Fagartikkel

Vinregioner i Australia

Det var i New South Wales australsk vinproduksjon begynte, men i dag står South Australia for over 60 prosent av produksjon av australsk vin. Victoria ligger nord for Melbourne og har den nest største produksjonen.

LK20LK06

New South Wales

kart over vindistriktene i Australia

Kart over vindistriktene i Australia

Den mest kjente regionen i New South Wales er Hunter Valley. Der lages det en rekke gode sterkviner, men også bra svakvin. Best kjent er Rosemount Estate med gode både rød- og hvitviner. Firmaet selger også vin fra andre deler av Australia.

Victoria

Victoria ligger nord for Melbourne og har den nest største produksjonen. Tidlig var regionen en storprodusent, men den har ikke kommet seg etter et Phylloxera-angrep for cirka 100 år siden. Et av de mest kjente distriktene er Goulburn Valley med den flotte vineiendommen Chat. Thabilk. Firmaet produserer bra rødviner til middels pris og har foruten Shiraz og Cabernet Sauvignon, Marsanne som sin spesialitet. Brown Brothers fra Milawa er representert i Norge med bra rødvin og hvitvin. Seppelt finnes også i Norge med bra viner. De er eid av Southcorp som blant annet eier Penfolds i Barossa Valley.

Sør-Australia

South Australia er den største regionen og står for over 60 prosent av Australias produksjon. Byen Adelaide er delstatshovedstad og regnes også som Australias vinhovedstad. Vindistriktene ligger rundt den. Barossa Valley er det største og mest kjente vindistriktet i Australia. Distriktet har ikke vært utsatt for Phylloxera, så her finnes upodede vinstokker. Rødvinene er av høy kvalitet, og det lages friske, fyldige og gjerne eikepregede hvitviner, foruten en stor del sterkvin.

Mange av de store vinfirmaene har sin hovedproduksjon her. Et av de største og eldste er S. Smith & Son eller Yalumba som det også heter. De har alle typer vin i sitt sortiment. Yalumba er aborigin og betyr «all jord rundt omkring». De har opp gjennom årene også kjøpt opp mye land og blitt store. Det har også en del andre gjort, slik at australsk vinproduksjon i dag for en del består av noen få kjempefirmaer som har flere underfirmaer og kjente merkeviner.

Andre i Barossa og South Australia er Orlando med Jacobs Creek, Gramps, Flaxman med flere, Penfolds med underfirmaer Lindeman og Seaview og kjente viner som Bin og Koonunga Hill. RBL Hardy er også et kjempefirma med blant annet Private Bin og Nottage Hill i Norge.

Druer

I Australia brukes de fleste kjente europeiske druene, men Shiraz (Syrah) har utviklet seg bra der. Også Cabernet Sauvignon og Grenache er mye brukt. Cabernet brukes gjerne i en blanding med en av de to andre. Shiraz gir fruktige, fine viner, og Cabernet gir viner med god fylde og tannin.

For hvitvin gir Riesling viner med bra friskhet, Semillion er frisk, nøtteaktig (minner om tannin), Chardonnay gir god syre, sitrus, er litt «fet».

Til mat

Stor sett kan det som for California sies at vinene er fyldigere og mer smaksrike enn tilsvarende viner fra Europa. Når det gjelder mat, har Australia en del spesialiteter som kenguru, krokodille og emu, foruten en del grønnsaker og sjømat. Det brukes en god del frukt, olivenolje, soya, karri og koriander. Kjøkkenet har vært preget av det engelske, så det brukes en del chutney-saus av forskjellige frukter. Dessuten brukes det en blanding av hakkede nøtter og krydder til brød, sammen med olivenolje eller soya.

  • Appelsinsalat med avokado og løk. Friskheten og syren i retten går greit til en australsk Riesling.
  • Stekt laksefilet, potetpuré med olivenolje, saus av sitron, olivenolje, koriander og krem. Her blir det også syre, men fett i tillegg. En australsk Chardonnay skulle takle begge deler.
  • Marinert kylling med valnøtter, paprika, ingefær, soya og sherry. Det vil nok gå bra med en lett rødvin (Shiraz), men en australsk Chardonnay vil også passe til dette.
  • Lam med ripsvinaigrette stekt i nøtteolje, med grønnsaksalat. Dette vil preges av syre og nøttesmak. En eiket Shiraz/Cabernet kan gi den fylde og fruktighet som trengs.
Sist oppdatert 17.06.2019
Skrevet av AS Vinmonopolet

Læringsressurser

Andre vinområder