Hopp til innhold

Fagartikkel

Vinregioner i Portugal

Vi ser litt nærmere på de ulike vindistriktene i Portugal.

LK20LK06

Minho

Regionen Minho ligger helt nord i Portugal og er særlig kjent for vinen Vinho Verde som betyr grønn eller ung vin. Den er ikke grønn på farge, men navnet kommer av at den lages av druer som er lite modne. Drueplantene vokser oppover trær eller pergolaer for at de ikke skal få så mye varme fra bakken og modnes raskt. Dette gir en frisk og ung vin. Vinene gjennomgår en malolaktisk gjæring etter at de er tappet på flasker. Dette gir litt karbondioksid, noe som gjør dem litt perlende når de åpnes. Det lages både rød og hvit, men det er nesten bare den hvite som eksporteres. Vinen selges på flattrykte, runde flasker.

Det lages også en frisk tørr rosévin i regionen. Den selges på lignende flasker og er også perlende, men den er tilsatt karbondioksid.

Douro

Dourodalen er mest kjent for portvin, men det er bare cirka halve avlingen som går til det. Det produseres også svakvin. Svakvinene har ikke vært så kjente som portvinene, men nå begynner det å komme rødvin med bra fylde og fruktighet. I dalen lages også Barca Velha, som hevdes å være Portugals beste rødvin og motstykket til Spanias Vega Sicilia.

Bairrada

Regionen Bairrada ligger sør for Dourodalen og er kanskje landets mest kjente og største rødvindistrikt. Det lages nesten bare rødvin her. Druen Baga gir robuste, tanninrike, alkoholsterke viner som gjerne krever lagring. De kan minne om bordeauxvin. Blandet med andre druer gir det en bløtere vin som modner raskere. Det produseres også en utmerket rosé i regionen Nobile. Den har fått bra omtale i flere tester.

Dao

Drar vi øst fra Bairrada, finner vi regionen Dao. Rødvin herfra har lenge vært kjent utenfor Portugals grenser, blant annet med Grão Vasco som i mange år har vært på vinmonopolets lister. Det brukes mye de samme druene som til produksjon av portvin. Dette gir kraftige tanninrike viner. To tredjedeler av produksjonen er rødvin, men det lages også fruktige, aromatiske hvitviner med god fylde.

Setubal

Vi finner området Setubal rett sør for landets hovedstad, Lisboa. Berømtheten herfra heter Moscatel de Setùbal og er en sterk, gyllenbrun, søt dessertvin. Den regnes som noe av det beste en kan få av muskatellvin, og har også stor holdbarhet. Det lages også rødvin og hvitvin uten at de er særlig kjente.

Til mat

  • Vinho Verde: fin til skalldyr, men også til fisk, eller som kosevin på terrassen
  • Minho, rosê: koldtbord, terrasse
  • Bairrada rosé: lyst kjøtt, fisk, koldtbord
  • Douro: storfe, smaksrikt lam eller fjærfe, vilt, grillmat
  • Dao: storfe, lam, gryteretter, grillmat
  • Bairrada rød: storfe, lam, hjort, smaksrikt fjærfe og småvilt

Druer

Røde druer: Baga, Bastardo, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Pinheiro

Hvite druer: Arinto, Moscatel, Malvasia, Verdelho, Alvarinho

Sist oppdatert 17.06.2019
Skrevet av AS Vinmonopolet

Læringsressurser

Andre vinområder