Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sykepleie og astma

Astmaanfall kan forebygges ved at man unngår det som utløser anfallet, og ved å bruke legemidler som hemmer betennelsesreaksjonen i slimhinnene i bronkiene.

Eldre kvinne med astma inhalator. Foto.

Det er viktig at pasienten unngår stoffer som han eller hun reagerer på. Dersom astmaen skyldes sigarettrøyk, bør alle i husstanden være røykfrie.

Ekstra rengjøring i hjemmet er ofte nødvendig, og dersom allergien skyldes spesielle matvarer, må disse unngås. For den som reagerer på kald luft, kan det være nyttig å bruke spesielle ansiktsmasker. Det finnes legemidler som kan forebygge astmaanfall. Disse medikamentene hemmer betennelsesreaksjonen i slimhinnene i bronkiene.

Som helsefagarbeider må du sørge for at pasienten ikke blir utsatt for stoffer som han eller hun reagerer på. Du må ikke bruke parfyme eller andre toalettartikler og kosmetikk som inneholder parfyme. Noen pasienter reagerer også på blomster.

Forlat aldri en pasient som har et astmaanfall. Det kan være skremmende å oppleve at du ikke får til å puste. Pasienten har ofte nok med å prøve å puste, så du må opptre rolig.

Du kan spørre om du kan gjøre noe for å lette pusten til pasienten. Pasienten kan ha god hjelp av at du ber ham eller henne om å puste dypt og rolig, og dere kan gjerne gjøre det sammen.

Observasjoner under anfallet

  • Var det noe som utløste anfallet? Eventuelt hva?
  • Hvor lenge varte anfallet?
  • Hvordan er respirasjonen?
  • Hvordan er hudfargen?
  • Hvilken effekt har medisinene?

Astma og aktivitet

På grunn av pustevanskelighetene (dyspné) har pasienten ofte begrenset fysisk kapasitet. Pasienten skal være i så mye aktivitet som han eller hun klarer. Det bedrer kondisjonen og gjør at det blir lettere å få opp slim fra lungene. Målet med astmabehandling er at pasienten ikke skal bli begrenset i sine daglige aktiviteter.

Astma og ernæring

Pasienter med matvareallergi må unngå mat som inneholder de stoffene de er allergiske mot.

Utfordringer til deg

  • Hva kan utløse astma?
  • Hvordan kan du bidra til å forebygge astmaanfall hos en pasient?
  • Beskriv følelsen av å ikke få puste.
  • Hva kan du gjøre for å lette pusten til en pasient som er tungpustet?
  • Beskriv hvilke observasjoner du må gjøre når en pasient har astmaanfall.

Sist oppdatert 08.11.2018
Skrevet av Marit Smith Sørhøy, Astma- og Allergiforbundet og Wenche Heir

Læringsressurser

Hva innebærer helhetlig omsorg og pleie ved sykdom?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter