Hopp til innhold

Fagartikkel

Bukspyttkjertelen

Bukspyttkjertelen ligger i bukhulen, bak magesekken. Den er cirka 15 centimeter lang og har to viktige funksjoner. En del av bukspyttkjertelen produserer hormoner som blir tatt opp i blodet. En annen del produserer fordøyelsesenzymer som slippes ut i tolvfingertarmen.

LK20LK06
Bukspyttkjertelen. Illustrasjon.

Bukspyttkjertelen produserer hormoner

Denne delen av kjertelen består av Langerhans øyer, der hormonenene insulin og glukagon produseres. Hormonene avgis til blodet som strømmer gjennom kjertelen. Disse hormonene regulerer innholdet av glukose i blodet.

Når innholdet av glukose i blodet øker, for eksempel etter at vi har spist, øker produksjonen av insulin. Det fører til at glukose blir transportert fra blodet og inn i cellene.

Glukagon virker motsatt. Når glukoseinnholdet i blodet blir lavt, sørger glukagon for at glukose avgis fra lagre inni cellene og til blodet.

Bukspyttkjertel, tolvfingertarm, kapillær. Illustrasjon.

Bukspyttkjertelen har to funksjoner. Den avgir fordøyelsesenzymer til tolvfingertarmen og hormoner til blodet. I forstørrelsesglasset ser man insulinet, de blå prikkene, som tømmes ut i et kapillær.

Bukspyttkjertelen produserer fordøyelseshormoner

Det meste av kjertelen består imidlertid av celler som lager fordøyelsesvæsken bukspytt. Bukspyttet slippes ut i tolvfingertarmen like nedenfor magesekken. Denne væsken inneholder enzymer som bryter ned proteiner og fett. I tillegg er bukspyttet basisk, slik at det sure mageinnholdet som kommer fra magesekken, blir nøytralisert.

Sist oppdatert 28.05.2020
Skrevet av Guri Bente Hårberg og Trine Merethe Paulsen

Læringsressurser

Hormoner

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?