Hopp til innhold

Fagstoff

Årsaker til MS

Det sentrale nervesystemet er bygd opp av nerver. Nervene er beskyttet av en skjede eller et hylster av fettstoff som kalles myelinskjede. Disse myelinskjedene beskytter og isolerer nerveutløperne (aksonene) slik at det blir mulig å sende impulser raskt fra sentralnervesystemet (CNS) til andre deler av kroppen.
Det som skjer ved MS, er at det oppstår en betennelsesreaksjon i myelinet som oppløser det. Når betennelsesreaksjonen går tilbake, blir myelinet erstattet av arrvev. Dette setter ned funksjonen i nervecellene, og impulsene går saktere.
Alle MS-pasienter har forskjellige symptomer fordi de får symptomer knyttet til det området i sentralnervesystemet som blir rammet. MS har altså ikke et fast mønster eller forløp.


Årsaken til at noen mennesker får MS, er ukjent. Det er en viss opphopning av MS i enkelte familier, og det tyder på at sykdommen kan være genetisk betinget. MS kan også være en autoimmun sykdom. Det er forsket mye på om miljøet kan ha noe å si for risikoen for å bli rammet av MS, og om bosted og kosthold har noen innvirkning. Sannsynligvis er årsaken til MS en kombinasjon av flere faktorer.
Hva betyr autoimmun sykdom?CC BY-NC-SASkrevet av Birgit Flaten.
Sist faglig oppdatert 04.10.2010

Læringsressurser

Sanser og nervesystem

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell