Hopp til innhold

Øvelse

Hva kan du om norsk mediehistorie?

Hver gang det lanseres et nytt medium, tror folk at det er unikt, men det er ikke alltid slik. Ting vender tilbake, og ting ligner på noe vi har sett tidligere. Kjenner du mediehistorien, har du derfor et bedre grunnlag for å si noe om hvordan nye medier kommer til fungere.

Gammel filmrull. Foto.

Mediehistorie er en framstilling av samspillet mellom alle mediene i et samfunn på et bestemt tidspunkt. Medium betyr «det som befinner seg i midten». Mediespesifikke formidlingskanaler som aviser, fjernsyn og radio befinner seg mellom kildene og publikum. Men begrepet medium viser også til måten vi kommuniserer på. Mediehistorie er derfor mer enn historien til enkeltmediene.

Du skal nå lære mer om åtte ulike epoker i norsk mediehistorie fra 1660 og fram til i dag. Besrivelsen av disse åtte periodene er gjort i samarbeid med mediehistoriker Henrik Bastiansen. Han er forsker ved Høgskulen i Volda og forfatter av boka Norsk mediehistorie.

Mediehistorisk quiz

Men først kan det være lurt å finne ut hva du allerede vet om norsk mediehistorie. Gjennomfør quizen nedenfor. Konkurrer gjerne med en medelev om å få flest rette svar.

Sist faglig oppdatert 13.04.2018
Skrevet av Marte Lindstad Næss og Ragna Marie Tørdal
Rettighetshaver: Amendor AS

Læringsressurser

Norsk mediehistorie

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale