Den jødiske unggutten Julius Paltiel var bare 18 år da han ble hentet av norsk politi i oktober 1942. Ferden gikk til Falstad fangeleir, derfra gikk transporten til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. Som en av få norske jøder overlevde han Nazi-Tysklands forsøk på å utrydde jødene.

Julius Paltiels fangekort fra Falstad (hentet fra Kildenett.no).
Fangenummer 105 362

I oktober 1942 ble 18-årige Paltiel arrestert av norsk politi og sendt til leiren Falstad. 24. februar 1943 blir han deportert med skipet D/S Gotenland. Via Stettin og Berlin ble han så sendt til Auschwitz, hvor han får fangenummer 105 362. Han kom der i kontakt med norske jøder som hadde blitt deportert 26. november året før. Av de opprinnelig 530 jødene var kun ti mann fortsatt i live.
I leiren ble Julius Paltiel blant annet brukt som prøvekanin av den beryktede SS-legen Josef Mengele, som blant annet injiserte 96 prosent sprit i Paltiels knær. Mot alle odds overlevde Paltiel to år i leiren.
En av de få som overlevde
Da de russiske troppene rykket inn i Polen januar 1945, ble Auschwitz tvangsevakuert av SS. 66 000 jødiske fanger ble sendt ut på dødsmarsj. De norske jødene som var med på denne marsjen, var – foruten Julius Paltiel – Herman Sachnowitz, Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Assor Hirsch og Pelle Hirsch. Marsjen gikk gjennom Tsjekkia, innover i Tyskland og endte opp i Buchenwald.
I mars kom de hvite bussene til Buchenwald for å hente skandinaviske fanger hjem. Julius Paltiel og de øvrige fire norske jødene fikk ikke være med. De ble først befridd av amerikanerne 11. april, etter å ha lurt døden på nytt ved å stjele klærne med nummer på fra døde, ikke-jødiske fanger. Julius Paltiel levde fram til 7. mars 2008 i Trondheim.
Les fortellingen
Utdrag fra Julius Paltiels historie, skrevet av Vera Komissar.
Oppgave 1

Etter frigjøringen fra konsentrasjonsleiren Buchenwald, 1945. Fra venstre Pelle Hirsch, Julius Paltiel og Assor Hirsch.
Lytt til intervjuet med Julius Paltiel med tittel Fra menneske til fange. I dette intervjuet beskriver han sin opplevelse av arrestasjonen av jødene i oktober 1942. Han beskriver transporten til Tyskland og Polen, og livet som fange i Auschwitz og Buchenwald. Intervjuet, som varer i over 30 minutter, er gjort av Hans Nissen.
- Les fagartikkelen Hva er en historisk kilde?. Forklar begrepene primærkilde, sekundærkilde, levning og beretning.
- Er intervjuet med Julius Paltiel en primærkilde eller sekundærkilde?
- Er intervjuet en levning eller en beretning?
- Drøft hvordan dette påvirker måten vi kan bruke et slikt intervju på som historisk kilde.
- Hva er unntakstilstanden i 1942?
- Hva sier han om norsk politis rolle under arrestasjonen av jødene?
- Julius sier at den verste behandlingen fikk han på SS-Strafgefangenenlager Falstad.
- Hvorfor tror du denne opplevelsen ble så sterk for ham?
- Hva skjedde med familien til Julius under krigen?
- Skriv et kort blogginnlegg om hvordan Julius opplevde tida på Falstad, og de erfaringene han gjorde seg der, som han tok med seg videre i fangenskap.