Hopp til innhold

Historisk materiale

Dødelig nyttårsaften i Oslo

Tolv bombefly av typen De Havilland Mosquito er på vei inn Oslofjorden for å slippe bomber mot et bestemt mål i Oslo sentrum. Hva skjedde egentlig denne dagen, og hvorfor?

Den de Havilland DH.98 Mosquito - et britisk multi-bruks kampfly - fotografert i 1941

Oslo, nyttårsaften 1944, kl. 11:40

Norge har nå vært okkupert av Tyskland i over fire år. I Oslo blir nordmenn torturert under forhør i Gestapos hovedkvarter, og noen dør av skadene nazistene påfører dem. Noen røper også opplysninger som skader andre og ødelegger for den norske kampen mot nazismen. Dessuten oppbevarer nazistene registre over sine fiender og annen viktig informasjon i arkivet i hovedkvarteret – et arkiv mange nordmenn gjerne vil se ødelagt.

Folk i Oslo gjør seg klare til å feire nyttårsaften. Noen går et siste ærend før den store kvelden, andre er på vei til kirken, atter andre er hjemme og forbereder seg til kveldens fest. Plutselig, uten at flyalarmen har gått, kommer seks bombefly flygende inn over byen med et brøl. Litt etter følger seks nye fly. Målet deres er bygningskomplekset Victoria terrasse. Noen minutter senere ligger flere bygninger i ruiner, og over hundre mennesker er døde. Oslo har opplevd sitt verste bombeangrep.

Alliert flyangrep mot Victoria Terrasse i Oslo, Gestapos hovedkvarter, 31. desember 1944. 78 sivile ble drept.

Victoria terrasse i Oslo blir bombet.

Hva skjedde egentlig denne siste dagen i 1944?

Flere fortellinger – samme hendelse

Alltid, men særlig i et samfunn hvor det er krig eller store uenigheter mellom parter i en konflikt, er det viktig å tenke på hvem som skriver og sier ting, og i hvilken sammenheng det er skrevet. Om man kan finne ut av dette, kan man også tenke over hvorfor noen skriver eller sier det de gjør.

Oppgaver

I oppgavene nedenfor skal du studere dokumenter som er skrevet av personer på forskjellige sider i krigen om Norge 1940–1945.

Oppgave 1

Les dokumentet «Rapport».

 1. Hvem har skrevet dokumentet, og hvem er det til?
 2. Når ble det skrevet?
 3. Forklar, i tre setninger, hva som står i rapporten.
 4. Ifølge den som har skrevet rapporten, hvem var det som bombet Oslo på nyttårsaften 1944?

Oppgave 2

Hemmlig engelsk rapport

I et «Top secret»-dokument, skrevet av en høytstående britisk offiser, står det om bakgrunnen for bombingen i Oslo på nyttårsaften 1944. Her er et kort sammendrag på norsk:

Medlemmer av MILORG har bedt britiske myndigheter om å bombe Victoria terrasse, og at angrepet måtte skje fort. De ønsket å drepe Gestapo-offiserer og å ødelegge de arkivene som ble oppbevart i bygningen. MILORG forsikret de britiske myndighetene om at det norske forsvarets overkommando også ønsket en aksjon, og at svært få nordmenn bodde eller oppholdt seg i området som skulle bombes. De visste derimot at nordmenn sannsynligvis ville være i bygningen, fengslet i kjelleren på Victoria terrasse, men at de uansett ville ønske et angrep velkommen.

a. Les det engelske «Top secret»-dokumentet og kryss av for ett riktig svar på hvert spørsmål:

b. Hva planla MILORG og britiske myndigheter, og hvorfor? Skriv en kort tekst hvor du forklarer dette med dine egne ord.

Oppgave 3

Kilder oppgave 3

Aftenposten 2. januar 1945

Filmavisen om bombingen av Victoria terrasse:

Frihet og fred 1945 og Vår mening

 1. Les overskriftene på de to avissidene fra Aftenposten, 2. januar 1944. Tror du Aftenposten var en «lovlig» avis som trykket det nazistene ville? Begrunn svaret.
 2. Ifølge Aftenpostens var det «fiendtlige fly» som bombet Oslo. Hvem var fienden?
 3. Se klipp fra Filmavisen om bombingen av Victoria terrasse. Tror du denne filmen var produsert og/eller godkjent av nazistene? Begrunn svaret.
 4. Se forsiden til den illegale avisen Frihet og fred, og les teksten med tittelen «Vår mening» fra en annen illegal avis. Forklar kort forskjellene mellom Aftenpostens framstilling av bombeangrepet og denne framstillingen som ble skrevet av et hjemmefrontmedlem.
 5. Nederst på sida finner du fagartikler og annet stoff om propaganda. Vil du si at artiklene i Aftenposten og de illegale avisene er propaganda?

Oppgave 4

Siegfried Fehmer i cellen på Møllergata 19 etter frigjøringen i 1945. Han ble dømt til døden i 1946 og henrettet 16. mars 1948 på Akershus festning.

Siegfried Wolfgang Fehmer (t.h.) i cella på Møllergata 19 etter frigjøringen i 1945. Han ble dømt til døden i 1946 og henrettet 16. mars 1948 på Akershus festning.

Det ble drept 106 mennesker i bombingen av Oslo 31. desember 1944, 79 nordmenn og 27 tyskere. Målet med angrepet var å ødelegge Gestapos hovedkvarter; middelet var å bombe bygningen, med stor risiko for å skade og drepe uskyldige mennesker.

Det store spørsmålet er: Tjente middelet målet?

Kilder oppgave 4

Tiltale mot Siegfried Wolfgang Fehmer

Victoria terrasse. Liste over døde

Til fordypning

NRK Brennpunkt om bombingen av Victoria terrasse (1 time):

Nyttårsaften

E-bok:

Bomb Gestapo-hovedkvarteret!

 1. Studer dokumentet som beskriver tortur utført av GESTAPO under krigen. Denne torturen foregikk i kjelleren på Victoria terrasse.Teksten er hentet fra rettssaken mot GESTAPO-sjefen i Oslo, Siegfried Wolfgang Fehmer. Han ble dømt til døden for krigsforbrytelser etter krigen og skutt på Akershus festning i 1948, blant annet for de handlingene som beskrives her.
  Når du har lest dokumentet, skal du bruke to minutter til å skrive ned alle de ordene som faller deg inn om det du har lest.
 2. Les dokumentet «Fortegnelse over lik undersøkt ved Patologiske laboratorium, Ullevål sykehus», en liste over 56 av dem som ble drept i bombingen på nyttårsaften 1944.
  Bruk to nye minutter til å skrive ned tankene dine om dette siste dokumentet.
 3. Den feilslåtte bombingen av Victoria terrasse har ikke blitt snakket eller skrevet mye om i årene etter krigen. Først i 1995 kom det en bok om temaet, og det tok enda 17 år før NRK laget en dokumentarfilm om bombingen (se filmen her). Det fins heller ikke noe minnesmerke over alle dem som mistet livet i bombeangrepet.
  Kan du tenke deg noen grunner til at dette angrepet, det mest dødelige i Oslo under krigen, har fått såpass liten oppmerksomhet?

Diskuter i klassen:

 • Var det riktig å bombe Oslo den dagen for snart 70 år siden? Kan bombeangrepet rettferdiggjøres?
 • Norge deltok med bombefly da Gaddaffi ble styrtet som president i Libya i 2011. Var det riktig eller galt av NATO å bombe den gangen?
 • Hva er forskjellen på en terrorist og en frihetskjemper?
Sist faglig oppdatert 17.01.2018
Skrevet av Ingeborg Stensrud
Rettighetshaver: Statsarkivet i Oslo

Læringsressurser

Krigen i Norge

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell