Hopp til innhold

Fagartikkel

Klær når du skal på tur

Uansett om dere skal på en kort eller en lang tur, er bekledningen viktig. Som barne- og ungdomsarbeider skal du opptre profesjonelt, og det vil si at du skal kle deg slik at du fungerer best mulig sammen med barna.

LK06
Lite barn som ligger på gulvet og tar på utedress. Foto.

Dersom du fryser eller har dårlige sko, er det vanskelig å gjøre en god jobb. I tillegg er du også en rollemodell for barna. Du kan ikke regne med at barna bruker lue på kalde dager dersom du selv ikke bruker det.

I tillegg til å sørge for at du selv er riktig kledd, har du også et ansvar for barnas påkledning. Til yngre barna er, til mer hjelp og veiledning trenger de når de skal kle seg riktig. Å hjelpe barna slik at de er riktig kledd, har med god omsorg å gjøre.

Å bli våt, frossen eller for varm er en erfaring alle barn må ha med seg. Som barne- og ungdomsarbeider må du likevel prøve å veilede dem om riktig påkledning.

Også ungdom kan ha behov for veiledning, spesielt dersom de skal på lengre turer, fjellturer, leirskole eller på tur når det er veldig kaldt eller veldig varmt. Det er fordi ikke alle ungdommene har trening i å kle seg til tur, eller de kan være mest opptatt av å se «kul» ut.

Det viktigste med turklær er at de beskytter kroppen mot vær, temperatur og skader. På tur bruker vi ofte åpen ild både til matlaging, varmekilde og som miljøskaper. Velg gjerne materialer som ikke brenner eller smelter. Vær særlig oppmerksom på at ull og bomull som er kraftig impregnert med silikon, brenner godt. Ellers er ull og bomull generelt brannsikre stoffer.
Kilde: Per Ulrich Kristiansen

Utfordringer til deg

  1. Finn ut hvilke krav barnehager og skoler stiller til deg som arbeidstaker når det gjelder klær.
  2. Hva menes med at du gjennom din påkledning er en rollemodell for barna?
  3. Lag en liste som viser hva du bør tenke på når du kler små barn for tur (velg ulike temperaturer).
  4. Hvilke råd vil du gi til ungdommer som skal på en lengre fjelltur?
Sist oppdatert 22.06.2018
Skrevet av Guri Bente Hårberg og Gro Nedberg Grønlid

Læringsressurser

Friluftsliv med barn