Hopp til innhold

Fagartikkel

Om brukeren Terje

Her forteller barne- og ungdomsarbeideren om brukeren hun er BPA for. "Terje" er fiktiv person for denne læringsressursen.

Gutt med solbriller. Foto.

Hvem er "Terje"?

Jeg arbeider som BPA for «Terje», som er en ung mann.
Terje har en diagnose som gjør det vanskelig for ham å :

  • forholde seg til andre mennesker
  • kommunisere med andre mennesker
  • være fleksibel i tanker og atferd

Terje er som regel en blid og positiv gutt med god sans for humor. Hans store interesser er wrestling, fotball og fotografering, men på grunn av funskjonsnedsettelsen er det begrenset hva han klarer å utføre av aktiviteter til tross for sin store interesse.

Terje har en stor lidenskap for fotball, men det begrenser seg ofte til å spille playstationspill som FIFA og å se fotballkamper på tv. Årsaken er at han har vanskeligheter med å forholde seg til andre mennesker. Han synes det er vanskelig å spille på lag og å omgås andre i høylytte og aktive situasjoner.

Terje har forsøkt seg i flere jobber, men har ennå ikke funnet noe som passer for ham. Dette skyldes trolig at det er vanskelig for ham å kommunisere med andre, og at han synes ikke det er lett å ha en sjef – spesielt ikke hvis han opplever sjefen som bestemt.

Livsstil

Det hender at Terje snur døgnet og er oppe om natta og sover om dagen. Det kan være ulike grunner til at han snur døgnet. Terje kjeder seg om dagen siden han ikke har noen venner å tilbringe dem sammen med. Da blir det lett å legge seg til å sove.

Terje bor i et bofellesskap hvor han har sin egen leilighet. Der er det en fellesstue hvor alle brukerne kan tilbringe deler av dagen sammen.

To ganger i uken er det er felles frokost for alle som bor i bofellesskapet. Det er også felles middag en gang i uka, men det er alltid opp til den enkelte om han eller hun ønsker å delta i fellesmåltidene. Andre aktiviteter som fotball, felles gåturer, grilling, bassengtrening og så videre er tilbud beboerne får i bofellesskapet. Det skal øke trivselen og bygge opp felleskapsfølelsen i gruppen.

Terje ønsker ikke å delta på så mange av aktivitetene i fellesskapet. Som BPA for Terje prøver jeg å motivere ham til å delta i noen av disse aktivitetene.

Terje har for øyeblikket åtte forskjellige BPA-er. De skal til sammen gi ham et tilbud i 54 timer hver uke.

Sist faglig oppdatert 26.04.2018
Skrevet av Wenche Bankhaug Michelsen

Læringsressurser

Den profesjonelle barne- og ungdomsarbeideren

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs