Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Trafikk

Som barne- og ungdomsarbeider vil du være en rollemodell for barn og ungdom som ferdes i trafikken. I tillegg er det viktig at du lærer barna å ferdes i trafikken på en trygg måte.

Forklaring til filmen

Filmen inneholder Trygg Trafikk-plakat og lydfil med Trygg Trafikk-sangen.

Trygg ferdsel i trafikken

Veitrafikken er nødvendig for å holde samfunnet i gang, og trafikken øker for hvert år. I 1954 fantes det drøyt 208 000 personbiler og lastebiler i Norge, og i 2018 var tallet over 2,6 millioner. Samme år ble 10 868 mennesker skadet og 255 drept i trafikken – av de omkomne var 14 barn under 16 år. Kilde: Statens vegvesen.

Å lære barna å ferdes trygt i trafikken vil være en lærdom som gir dem muligheter og glede i lang tid fremover. Tenk bare på den dagen barnet kan trafikkreglene godt nok, slik at han eller hun trygt kan sykle til bestevennen sin. Eller den dagen ungdommen kan ferdes trygt og riktig med snøskuteren sin i skuterløypene.

Sikring av barn i bil

Forklaring til filmen

En video fra Trygg Trafikk om sikring av barn i bil.

Sikkerhet på lekeplassen

Uansett hvor barna vokser opp, trenger de opplæring i å ferdes i trafikken. Sammen med foreldrene må barnehage og skole gi barna en slik opplæring. Trygg Trafikk sine internettsider kan gi deg mange tips til hvordan man kan gjøre dette.

Forklaring til filmen

Videoen viser Tarkus og Siv som holder foredrag om sikkerhet på lekeplassen. Tarkusuniverset er utviklet av Idéhospitalet for Trygg Trafikk.

Støy og luftforurensing

Trafikken utgjør også en stor kilde til støy og luftforurensing. Flere og flere av oss bor i tettbygde strøk og blir utsatt for denne forurensningen daglig. Forekomsten av astma hos barn er økende både i Norge og i andre vestlige land. Rundt regnet 10 prosent av alle norske barn har astma i dag, men ikke bare på grunn av trafikk.

Utfordringer til deg

  1. Hvilken betydning har trafikk for barn og unges oppvekst?
  2. Beskriv trafikken der du bor.
    Finnes det noen utfordringer rundt det at barn og unge ferdes i trafikken – i tilfelle hvilke?
    Hva ville du ha foreslått som løsning på disse problemene?
  3. Gå til Trygg Trafikk sine nettsider og gjør deg kjent med det som ligger der. Diskuter hvordan dere kan bruke denne siden i arbeid med barn og unge.
    Lag et pedagogisk opplegg om barn og trafikksikkerhet. Du velger selv aldersgruppe.
  4. Hvilke regler har din kommune eller bydel når en skole eller en barnehage skal på kjøretur med barn?
Sist oppdatert 08.05.2018
Skrevet av Einar Gjærevold, Guri Bente Hårberg og Gro Nedberg Grønlid

Læringsressurser

Oppvekstmiljø i Norge idag

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter