Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Bilder av Norge

Norge og norsk historie var populære motiver for bildekunstnere og fotografer på 1800-tallet. Lag et lysbildeshow og vis hvordan Norge eller "det norske" kommer til uttrykk i ulike bilder.

Ein båt med brudefølge på ein norsk vestlandsfjord med høge fjell i bakgrunnen. Maleri.
Åpne bilde i et nytt vindu

Norge på lerretet

Innenfor billedkunsten blir 1800-tallet sett på som en gullalder, norsk natur var et mye brukt motiv. Et velkjent eksempel er Brudeferd i Hardanger, malt av Tidemand og Gude i 1848.

Men også vår fortid og vårt folkeliv blei nå visualisert. Både Snorres kongesagaer og norsk folkediktning kom ut i illustrerte utgaver. Det er derfor fra denne tida vi har våre bilder av norske vikinger, trollet, huldra og nøkken.

Etter hvert blei også fotografier av folk og landskap mer vanlig, ettersom ny teknologi forbedret og forenklet fotografering.

Oppgave

Lag en sammensatt tekst.

  • Finn fotografier, malerier, tegninger eller andre illustrasjoner fra 1800-tallet på Internett.
  • Lag et lysbildeshow som du kaller "Bilder fra 1800-tallet". Lag små undertitler på bildene der du forteller hva bildet heter, hva motivet forestiller, og hvem som har lagd eller tatt bildet – om du kan finne ut av det.
  • Vis lysbildeshowet for klassen. Til hvert bilde bør du knytte en kommentar om hvordan Norge og/eller "det norske" kommer til uttrykk i bildet.
CC BY-NC-SASkrevet av Heidi Mobekk Solbakken.
Sist faglig oppdatert 29.01.2019

Læringsressurser

Fortellinger om det norske

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriell