Hopp til innhold

Fagartikkel

Historia og historiene om Norge

I 1814 er Norge en ung og optimistisk nasjon. Landet oppdages og gjenskapes. Historiefaget vokser fram, og Norges stolte fortid gjenoppdages. Turistforeninga blir etablert. Norge skulle også oppleves.

LK06
Fire menn på sykkeltur i Sogn. Foto.

Axel Lindahl var en svensk landskapsfotograf som arbeidet i Norge på slutten av 1800-tallet. Han besøkte de fleste stedene i landet og gjorde stor suksess. Dette bildet er fra Nærøydalen i Sogn.

Norge blir oppdaget

På mange måter kan man si at Norge oppdages på 1800-tallet. Norsk kultur og norsk historie blir i alle fall gjenoppdaget. I løpet av dette århundret utvikler Norge seg fra å være en uselvstendig nasjon til å bli en stolt og selvbevisst nasjon.

Et viktig bidrag til dette sto historiefaget for. Faget blei etablert som en vitenskap på begynnelsen av 1800-tallet, og også i Norge vokser det fram. Flere norske historieverk blir skrevet i løpet av 1800-tallet.

Også som turistnasjon våkner Norge nå. Norge blei sett på som et eksotisk og vakkert reisemål, med fjell og fjorder, kulde og midnattssol. At landet var rikt på ressurser som fisk og vilt, trakk også en del turister hit. I denne perioden publiseres det mange reiseskildringer fra Norge. Den Norske Turistforening blir stiftet i 1868.

Fortellinger om Norge

I 1819 skrev Maurits Hansen novellen Luren. På en reise gjennom Gudbrandsdalen lar han fortelleren, akademikeren Carl Møllmann fra Christiania, oppdage naturen og folkelivet i "det egentlige Norge".

Luren som digital fortelling

På midten av 1800-tallet skriver både Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson historiske skuespill, der handlinga foregår i vikingtida eller i norsk middelalder, før dansketida. Både Ibsen og Bjørnson er inspirert av nasjonalromantikken og skriver tekster der nasjonsbygging er en klar motivasjon. Det er også nå Asbjørnsen og Moe begynner å samle inn norske folkeeventyr og sagn og skrive dem ned. Den første samlinga blei utgitt i 1845.

Norge i bilder

Snorres kongesagaer blir utgitt på nytt på slutten av 1800-tallet, nå med illustrasjoner av kjente norske malere som blant andre Erik Werenskiold og Christian Krohg. Disse illustrasjonene av vikingene preger fortsatt vårt syn på hvordan forfedrene våre så ut. Også folkeeventyrene kom ut i illustrerte utgaver. Norske Folke- og Huldre-Eventyr i Udvalg kom i 1879 ut med illustrasjoner av blant andre Hans Gude og Erik Werenskiold. Nå blei huldrer og troll, Askeladden og prinsessen visualisert.

Det er derfor i denne perioden grunnlaget for det bildet vi har av Norge i dag, norsk historie og norsk kulturarv skapes og rekonstrueres.

Sist oppdatert 31.01.2019
Skrevet av Marion Federl

Læringsressurser

Fortellinger om det norske

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale