Hopp til innhold

Fagstoff

Verneutstyr

HMS-lovgivningen stiller krav om bruk av verneutstyr når vi utfører visse typer arbeid. Hvilket personlig verneutstyr vi trenger, avhenger av hvilken type arbeid vi skal utføre, og i hvilket miljø vi skal arbeide.
En kokk i uniform står med armene i kors inne på et stort kjøkken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Arbeidsgiveren har ansvar for at nødvendig verneutstyr er tilgjengelig, og for at arbeidstakeren har fått nødvendig opplæring i bruken av det. Arbeidstakeren har på sin side plikt til å bruke verneutstyr etter instruks fra arbeidsgiveren.

Verneutstyr i kokk- og servitørfag

Uniform

Du har kanskje ikke tenkt på at uniformen er en del av det personlige verneutstyret ditt? En kokkejakke bør være lagd av bomull, som forkuller når den eksponeres for ild – og ikke av polyester, som vil smelte. Jakken skal være lagd slik at den er enkel å vri av seg hvis du er uheldig og søler varm væske, eller hvis den tar fyr.

Sko

Enten du er kokk, ferskvarehandler eller servitør, går og står du mye når du jobber. Derfor trenger du gode sko som hindrer belastningsskader. Skoene må i tillegg sikre deg på jobben:

  • De må være sklisikre, siden det er mye vannsøl på et kjøkken og i oppvasken.

  • De må tåle vannsprut, slik at skoene beskytter deg hvis det skulle sprute varm væske på føttene.

På steder der det foregår sjauing av tunge kasser og ølfat, trenger du vernesko med tåhette av stål. De beskytter deg mot klemskader og inntrenging av skarpe gjenstander.

Vernebriller

Hvis du skal rengjøre ovner og komfyrer med sterke rengjøringsmidler som ovnsrens, må du beskytte øynene mot sprut fra farlige kjemikalier.

Åndedrettsvern

Hvis du håndterer sterke rengjøringsmidler som ovnsrens i sprayform, må du bruke en maske som hindrer deg i å puste inn farlige gasser og kjemikalier. Masken kan du også bruke når du heller store sekker med mel over i beholdere. Da unngår du å puste inn melstøv.

Kokkejakke, åndedrettsvern, vernebriller, kokkesko, stålhanske og lærhanske. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Arbeidshansker

Vi har flere ulike typer arbeidshansker avhengig av hvilket arbeid som skal utføres:

  • Enkle hansker som brukes i arbeidssituasjoner med lav risiko. Ett eksempel er gummihansker, som du bruker ved rengjøring. De beskytter deg mot varmen i vannet og mot rengjøringsmidler som kan tørke ut huden og føre til eksem. Et annet eksempel er engangshansker, som beskytter huden mot irritasjon når du arbeider med råvarer som inneholder mye salt eller syre.

  • Tykke hansker som beskytter deg mot kraftig varme, for eksempel når du skal ta varme brett ut av stekeovnen. Disse kan være lagd av ulike materialer, som bomull eller lær. Tykke hansker beskytter deg også mot kuldeskader når du rydder på kjøl og frys.

  • Stålhansker bruker du når du arbeider med kniv eller ved kjøttsag. Disse hanskene er lagd av stål og beskytter hendene mot kutt og skader.

Hørselsvern

Det kan være lurt å beskytte hørselen når du arbeider med bråkete maskiner, for eksempel kjøttsag, over lengre tid.

Annen bekledning

Du må ha tilgang til varme overtrekksklær når du skal rydde eller plassere varer på kjøl og frys.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 27.05.2021

Læringsressurser

Lover og regler