Hopp til innhold

Fagartikkel

Offentlige personer og allmennhetens interesse

Ytringsfriheten gir oss blant annet en grunnlovsfestet rett til kritikk. Men det betyr ikke at alt kan, eller bør, kritiseres.

LK06
Politiker Per Sandberg på FrPs landsmøte. Foto.

Nestleder Per Sandberg på landsmøte til FrP.

Se for deg at du går nedover gaten, og noen tar et bilde av deg. Neste dag ser du bildet i avisen sammen med en artikkel som kritiserer klærne du gikk med. Ja, til og med sokkene dine blir kritisert! Lite sannsynlig? Heldigvis.

Men forestill deg så at du er en kjent politiker, og at du har på deg en genser med et litt provoserende design. Plutselig blir saken en annen. For da representerer du ikke lenger bare deg selv. Du representerer både et parti, og de som har stemt på deg.

Det var derfor forståelig at Dagbladet, og flere andre aviser, skrev en kritisk vinklet artikkel om at FrP-politiker Per Sandberg gikk med «Good Journey»-skjorte dagen etter at FrP hadde vedtatt å si nei til å ta imot 10.000 syriske flyktninger. Ordene «Good Journey», sammen med illustrasjoner av vann og anker, ble nemlig tolket som en usmakelig politisk ytring fordi mange flyktninger druknet på veien over Middelhavet.

Sandberg selv forklarte at T-skjorten var tilfeldig valgt, og syntes det var koblingen mellom skjorten og vedtaket som var usmakelig. Men han måtte likevel tåle kritisk oppmerksomhet rettet mot sitt klesplagg, fordi han er en kjent politiker.

Allmennhetens interesse

Sandberg og andre politikere regnes for å være offentlige personer. Det samme kan vi si om ledere for store organisasjoner, folk som uttaler seg mye til media, og en rekke andre kjente mennesker. Å være en offentlig person innebærer blant annet at de må forvente, og tåle, langt større oppmerksomhet fra pressen enn det vi andre må tåle.

Men det er ikke bare personer som er offentlige. En del saker er også offentlige. Vi sier at sakene er i offentlighetens interesse, eller i allmennhetens interesse. Politiske saker regnes for å være av offentlig og allmenn interesse.

Det samme vil gjelde for konfliktfylte saker i store organisasjoner. Det kan for eksempel gjelde seksuelt misbruk i religiøse miljøer: Seksuelle overgrep i kristne miljøer, når politikere begår lovbrudd: FrP-politiker Bård Hoksrud innrømmer sexkjøp , når vi opplever store naturkatastrofer, eller når vi opplever hendelser som ryster en hel nasjon: Terrorangrepene i Norge 2011.

Biskop Bernt Eidsvig forklarer seg for pressen. Foto.

Biskop Bernt Eidsvig kommenterer overgrepssakene i den katolske kirke.

En vanskelig balanse

Hvilke klær du hadde på deg i går, eller om du liker best sushi eller taco, vil ikke være saker av allmenn interesse. Men dersom det handler om noe mer generelt, som for eksempel klespress og matvaner blant ungdom, så vil nok mange mene at både mat og klær kan være saker av allmenn interesse.

Hvilke tema og saker som er av allmenn interesse, er ikke alltid opplagt. Og ofte vil det være stor uenighet når dette blir diskutert. Det jeg mener er et viktig tema, mener kanskje du er et totalt uinteressant og irrelevant tema. Og det er OK.

Kritisk til viktige saker

Det som derimot ikke er OK, er når noen prøver å stoppe kritiske saker fra å bli laget. Det er forståelig at de som blir kritisert i pressen, ikke synes det er så kjekt å bli kritisert. Men dersom noen stopper en sak som er av offentlig interesse, betyr det at vi som samfunn ikke får vite alt vi trenger å vite.

Det er derfor viktig for samfunnet at det er journalistene, og ikke kildene, som bestemmer hvilke saker som skal dekkes. Og at dersom en sak er av offentlig interesse, er det viktig at journalisten ikke lar seg stoppe av dem som ønsker å unngå kritikk.

Men det er også viktig for samfunnet at journalisten dekker saker som faktisk er viktige saker, og ikke sløser bort tid og penger på ting som ikke er av offentlig interesse.

Men hvor grensen skal gå, er som du sikkert har skjønt nå, slett ikke åpenbart.

Til ettertanke

Svekker man kritikken, så svekker man pressefriheten, og svekker man pressefriheten, så svekker man ytringsfriheten.

Sist oppdatert 05.05.2017
Skrevet av Joachim Laberg

Læringsressurser

Mediemakt og ytringsfrihet