Hopp til innhold

Fagartikkel

Føljetonger og serier

Mediefortellinger kan deles inn i to hovedgrupper – føljetonger og serier. Føljetonger er lange historier som strekker seg over flere episoder. Serier inneholder mange korte historier. Hver episode har en slutt.

LK06

Himmelblå er en norsk dramaserie produsert av NRK Drama. Serien gikk på NRK1 fra 2008 til 2010 og er hovedsakelig innspilt på Ylvingen i Nordland, hvor også det meste av handlingen foregår. Serien ble kåret som beste TV-serie i Gullruten i 2009.

Føljetonger

Mediefortellinger kan deles inn i to hovedgrupper – føljetonger og serier. Føljetongen er betegnelsen på den lange historien der konflikten utvikler seg gjennom flere episoder mot en endelig slutt. For å sikre seg at mottakerne ikke mister interessen, slutter hver episode med en såkalt .

De første føljetongene ble trykt i franske aviser tidlig på 1800-tallet. Sjangeren ble raskt populær. Senere overtok ukebladene tradisjonen med fortsettelsesfortellinger. I radioens glansdager satt folk klistret til radioapparatet for å få med seg alle episodene i føljetonger som God aften, mitt navn er Cox og Dicki Dick Dickens. I dag er føljetonger mest vanlig på TV.

Radiokrim

0:00
-0:00

Serier

I serien har hver episode en slutt. Et lite antall hovedpersoner går igjen fra episode til episode, men ellers er persongalleriet og konfliktene nye. Hovedpersonen i serien har lite eller ingen erindring om hva som har skjedd tidligere. Serien følger ofte et fast mønster. Den er derfor både raskere og rimeligere å produsere enn føljetongen.

Såpeserier eller såpeoperaen er en mellomting mellom serie og føljetong. Det er en viss sammenheng fra episode til episode, men såpeserien skiller seg fra føljetongen ved at den aldri tar slutt. Den fortsetter helt til publikum går lei, eller skuespillerne slutter.

Nyhetsdramaet

Selv om disse sjangerbetegnelsene i dag stort sett brukes om TV-underholdning, er denne måten å inndele medietekster på også brukbar når vi analyserer andre medietekster. Når nyhetsmediene forfølger en sak publiseres ofte en ny "episode" i nyhetsdramet hver dag, gjerne med stigende intensitet. Føljetongen avsluttes først når saken får sin nyhetsmessige løsning, for eksempel ved at en leder velger å gå av.

Se NRK-dokumentaren Overeksponert

Sist oppdatert 10.01.2018
Skrevet av Ragna Marie Tørdal

Læringsressurser

Fortelleteknikk i medietekster

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter