Hopp til innhold
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Min bestemor strøk kongens skjorter

Min bestemor strøk kongens skjorter er en animasjonsfilm fra 1999. Filmen er regissert av Torill Kove og handler om Koves bestemor.

Om filmen

I 1905, da Norge ble selvstendig, ble det bestemt at landet skulle få egen konge. Kong Haakon den 7. flyttet til Oslo sammen med dronning Maud og prins Olav. Bestemoren til Kove strøk i mange år skjortene til kong Haakon. Da krigen kom til Norge i 1940, og kongefamilien måtte flykte til England, besøker tyske soldater butikken der bestemor jobber for å få strøket uniformene. Bestemor bestemmer seg for å sabotere tyskernes uniformer med klø- og svipulver, insekter og brennmerker. Hun starter en "skjortegerilja" som snart sprer seg til hele landet.

Min bestemor strøk kongens skjorter viser hvordan "vanlige" folk også gjorde motstand mot den tyske okkupasjonen. Filmen ble i år 2000 nominert til Oscar i kategorien for beste korte animasjonsfilm.

Fra Hamar til Hollywood

Animasjonfilmskaper Torill Kove tegner gjenkjennelige miljøer og karakterer med enkle streker. Dette har hun høstet en rekke utmerkelser og priser for. Hun er en av få nordmenn som kan skilte med hele tre Oscar-nominasjoner, og i 2006 fikk hun Oscar for animasjonsfilmen Den danske dikteren.

Kove er født og oppvokst på Hamar, og hun har siden 80-tallet vært bosatt i Canada. Hun jobber som designer, illustratør, manusforfatter og animatør.

Omtale av Torill Kove i Filmtidsskriftet Z:

«Enkelte filmskapere klarer å beskrive og stilisere verden med få, enkle virkemidler uten å redusere den til noe mindre, uten å miste dens mangfoldighet av syne. Animatøren Torill Kove er en slik filmskaper. Med få streker fremkaller hun verdener som føles levd, pustende, digre og springende.»

( Filmtidsskriftet Z, 2015)

Sist oppdatert 01.02.2018
Skrevet av Tina Andersson Jensen og Mairi Macdonald
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Filmanalyse

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale

 • SharedResourceDelte ressurser

  Halvbroren

 • SharedResourceDelte ressurser

  Min bestemor strøk kongens skjorterDu er her

 • SharedResourceDelte ressurser

  Sinna mann

 • SharedResourceDelte ressurser

  Veiviseren (Ofelas)

 • SharedResourceDelte ressurser

  Kapernaum