Hopp til innhold

Fagartikkel

Journalist – et risikoyrke

I et land med pressefrihet kan journalister fritt publisere informasjon i aviser, radio, TV og på nett uten forhåndskontroll fra offentlige myndigheter. I totalitære regimer er journalistyrket et risikoyrke.

LK20LK06

Pressefrihet – kjennetegn på demokrati

Et av de viktigste prinsippene i et demokratisk samfunn er at alle borgere har rett til å mene hva de vil, og å gi uttrykk for det i skrift og tale. Pressefrihet betyr at en journalist fritt kan publisere informasjon i aviser, radio, TV og på nett uten forhåndskontroll fra offentlige myndigheter.

I et autoritært samfunn vil både enkeltborgere og massemedier være underlagt sensur fra myndighetenes side. I totalitære regimer er det å være journalist et risikoyrke. De fire første månedene av 2012 ble i gjennomsnitt en journalist drept i verden hver 5. dag.

Organisasjonen Reportere uten grenser rapporterer jevnlig om overgrep mot journalister over hele verden: Pressefrihetsbarometeret til Reportrar utan gränser

  • Hvor mange journalister ble drept i fjor?
  • Det er en viss sammenheng mellom graden av demokrati i et land og hvordan landet behandler sine journalister. I hvilke land er det mest risikabelt å være journalist nå?

Intervju med redaktør Eynullah Fatullayev

Fatullajev kjemper for ytringsfrihet

Aserbajdsjan er et eksempel på et autoritært regime. Her blir mange journalister kastet i fengsel, og aviser og kringkastingsstasjoner risikerer å bli stengt dersom de våger å kritisere makthaverne. Den kjente avisredaktøren Ejnulla Fatullajev er en av dem som kjemper for ytringsfrihet i Aserbajdsjan. I mai 2012 mottok han UNECOSs ytringsfrihetspris, World Press Freedom Prize.

Ejnulla Fatullajev ble arrestert av myndighetene i 2007. Han ble anklaget for å spre falsk informasjon om den såkalte Khojali-massakren i 1992, der hundrevis av aserbajdsjanere mistet livet. Amnesty International, Den norske Helsingsforskomiteen og en rekke andre menneskerettighetsforkjempere aksjonerte for å få Fatullajev satt fri. I mai 2011 ble han endelig en fri mann, etter å ha blitt fullstendig renvasket av menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Sist oppdatert 22.02.2018
Skrevet av Ragna Marie Tørdal og Kristin Skare Orgeret
Rettighetshaver: Amendor AS

Læringsressurser

Ut i verden

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?