Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kampen om nyhetsbildet

Den som definerer nyhetsbildet, har makt over opinionen. Vestlige medier dominerte lenge det internasjonale mediebildet. Men det globale medielandskapet er i endring. Nye internasjonale TV-stasjoner bidrar til et mer nyansert nyhetsbilde.

Al Jazeera endret nyhetsbildet

Angloamerikanske nyhetskanaler som BBC og CNN har i mange år dominert det internasjonale nyhetsbildet. Nyhetsbyrået Inter Press Service (IPS) var lenge den eneste alternative kilden til nyheter fra "den tredje verden". I dag slåss flere internasjonale TV-stasjoner om å definere hva som er sannheten om det som skjer. Mye tyder nå på at det globale mediebildet er i ferd med å endre seg radikalt.

En av de viktigste aktørene er den arabiske TV-kanalen Al Jazeera som ble grunnlagt i 1996. Den 16. november 2006 ble den engelske versjonen av Al Jazeera lansert. Al Jazeera eies av Qatar Media Corporation, som igjen eies av Qatars overhode Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani. Hovedsetet er i Doha, hovedstaden i Qatar, men TV-stasjonen har 45 lokalkontorer verden over. I dag har Al Jazeera 100 millioner seere, like mange som BBC.

Brobyggere og misjonærer

nyhetsanker i studio

Nyhetsanker Rola Ibrahim i Al Jazeeras engelskspråklige TV-kanal formidler nyheter til hele verden.

– Alle nyheter presenteres med det kulturelle perspektivet som den som rapporterer det, har, sier Alain de Pouzilhac, toppsjef i TV-kanalen France 24 til avisa The Guardian. Dekningen av Irak-krigen i 2003 fikk mange journalister til å våkne opp. Nyhetskanaler som BBC og CNN var enerådende i formidlingen av det som skjedde. Journalistene fulgte de amerikanske troppene på slagmarken, og nyhetsdekningen var sterkt preget av militær propaganda. Det viste for fulle at den som rår over nyhetsstrømmen, kan forme opinionen.

I 2006 brakte Al Jazeera et arabisk perspektiv inn i nyhetsdekningen. Bare tre uker etter, den 6. desember 2006, ble den franske nyhetskanalen France 24 lansert. Også franskmennene ønsket å få fram sitt perspektiv på konflikten og formidle "franske verdier" i det internasjonale mediebildet. USA, Saudi-Arabia og Russland har svart på utfordringen fra Al Jazeera ved å lansere de nye TV-kanalene Al Hurrah, Al Aarabyia og Rusiya Al Yaum. Tallet på internasjonale TV-kanaler har eksplodert. I dag finnes det over 450 TV-kanaler i den arabiske verden.

Al Jazeera dekket rettssaken etter 22. juli. Fra et arabisk perspektiv blir hendelsen sett på som én av mange voldelige aksjoner rettet mot globalisering.

Den russiske senatoren Vladimir Sloutsker erklærte at han ønsket å etablere en ny, global jødisk TV-kanal, blant annet for å utfordre Al Jazeera International. Før det hadde Russland i 2005 startet sin Russia Today TV, mens Kina siden 2000 har formidlet sine nyheter via CCTV-9. Begge kanaler presenterer verdensbegivenhetene på engelsk, 24 timer i døgnet, gratis på nettet, og med en tilsynelatende objektivitet – vel å merke verden slik den ser ut fra Russland eller Kina.

TV-sendinger på YouTube

Kampen om det globale TV-publikummet har så vidt begynt. Våren 2007 lanserte den ene kanalen etter den andre de mest populære TV-sendingene sine på YouTube. Først ute var Al Jazeera, så kom France 24 og like etter fulgte de andre etter. Sendingene blir lagt ut på både arabisk, engelsk og morsmålet. Kampen går ut på å vinne fram med sitt perspektiv, sitt verdensbilde. Og det er den yngre generasjonen som er hovedmålgruppen for disse nye nettbaserte globalkanalene.

Verden sett fra sør

Den 7. juni 2007 offentliggjorde den sørafrikanske statskanalen South African Broadcasting Corporation (SABC) at de ville satse på å etablere en panafrikansk TV-kanal som et svar på lanseringen av den amerikanskeide CNBC Afrika. Slik ville de bygge en afrikansk identitet der afrikanere kommuniserer med hverandre over landegrensene, og gi resten av verden tilgang til afrikanske nyheter som ikke bare handler om krig, sykdom og katastrofer.

Den samme utviklingen ser vi i Latin Amerika. I Venezuela har president Hugo Chavez vært drivkraften bak La Nueva Television del Sur (Telesur), en latinamerikansk satellittkanal etter modell av Al Jazeera. Telesurs direktør begrunner opprettelsen av denne TV-kanalen slik:

– There is an urgency to see ourselves through our own eyes and to discover our own solutions to our problems.

Utfordrer det tradisjonelle nyhetsbildet

Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton uttalte i 2011 til avisa Le Monde at USA taper informasjonskrigen, fordi de store amerikanske fjernsynskanalene sender millioner av reklamer og ekspertdebatter, mens Al Jazeera stadig får flere seere i USA fordi kanalen formidler virkelige nyheter. Hun tilføyde:

Enten dere liker det eller ei, er den virkelig mektig. Den er i ferd med å endre måten folk tenker og handler på.

Men Al Jazeera utfordrer ikke bare folk i Vesten. Kanalen har gitt opposisjonen en talerstol og slik sett åpnet den arabiske verden for arabere. Et av de mest sette programmene til Al Jazeera er programmet Motsatt retning. Det har på det meste hele 40 millioner seere. Programmet ledes av Dr. Faisal al Qasim. Han har sluppet til nye tanker og ideer og brutt tabuer som aldri ble diskutert før. TV-kanalen spiller derfor en sentral rolle ved å gi rom for meningsytringer og debatt.

Sist oppdatert 22.02.2018
Skrevet av Jan-Arve Overland

Læringsressurser

Ut i verden

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Kildemateriale