Hopp til innhold

Oppgave

Hva har du lært om etisk tenkning?

Ta igjen utgangspunkt i tilfellet der du skulle vurdere Trines situasjon: om hun skulle fortelle bestevenninnen Erna om hva hun hadde sett.

To unge jenter snakker fortrolig sammen. Foto.

Erna er bestevenninnen min. Vi er som erteris. Vi forteller hverandre alt og har ingen hemmeligheter for hverandre. Det er godt å ha en venninne som Erna. Hun har tidligere slitt litt med depresjon og angst, men alt dette ble borte etter at hun traff Jonas. Jeg tror Erna er veldig forelsket i Jonas. Problemet er at jeg på lørdag tilfeldigvis så Jonas sittende på en benk i parken. Han klinte med ei jente, og det var ikke Erna! Hva gjør jeg nå? Jeg er redd for at Erna kan bli veldig lei seg og deprimert igjen hvis jeg forteller henne hva jeg så. Samtidig kan jeg jo heller ikke holde dette skjult for henne! Hva skal jeg gjøre?

Hilsen Trine

  1. Vurder først dette dilemmaet i lys av nytteetikken, der du anbefaler Trine å gjøre det du synes har størst nytteverdi for Erna.
  2. Se deretter på situasjonen enten i lys av pliktetikken eller sinnelagsetikken. Hvilke konklusjoner ender du opp med her?
  3. Vurder om du nå har forstått disse ulike etiske teoriene. Er du i stand til å ta i bruk teoriene på konkrete situasjoner?
  4. I hvilken grad kan en slik bruk av etiske teorier hjelpe deg til bedre å forstå og beskrive etiske dilemmaer? Diskuter gjerne dette med en medelev.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019
Skrevet av Martin Frank

Læringsressurser

Etiske begreper og modeller

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter