De fleste av egenskapene våre skyldes et samspill mellom arv og miljø. Vi kan ikke velge genene våre, men gjennom egne valg kan vi i stor grad bestemme hvilke miljøpåvirkninger vi skal utsettes for.
LK06

- De fleste av egenskapene våre skyldes et samspill mellom arv og miljø.
- Bare arv: blodtype, fargeblindhet
- Arv og miljø: hudfarge, lengdevekst, hurtighet
- Bare miljø: språk / dialekt, religion
- Vi kan ikke velge genene våre, men vi kan i stor grad bestemme hvilke miljøpåvirkninger vi skal utsettes for, ved å gjøre egne valg.
- Sykdom:
Det finnes gener som er direkte årsak til sykdom, men mange gener påvirker helsen vår ved at de gjør oss mer eller mindre disponert for å få en sykdom. - Når vi reagerer ulikt på de samme miljøpåvirkningene, kan det skyldes ulik genetisk utrustning, men også et samvirke av bakgrunnsfaktorer som livsstil, kosthold, røyking, alkoholvaner, alder og kjønn.
- Epigenetikk: Livsstil og miljø kan endre måten vi bruker genene våre på.
- Fedme øker risikoen for blant annet type 2-diabetes, hjerte- og karsykdommer, muskelskjelettlidelser, psykiske lidelser og enkelte former for kreft.
- Mutasjoner er forandringer av arvematerialet hos en organisme.
- Cellene har flere reparasjonssystemer som gjenkjenner og reparerer eventuelle feil på arvestoffet, slik at mutasjoner er forholdsvis sjeldne.
- Noen mutasjoner har liten betydning, mens andre er ugunstige og gir sykdom.
- I svært sjeldne tilfeller har mutasjoner gitt gunstige nye egenskaper som har hatt betydning for evolusjonen.
- Genmutasjon: endring i et enkelt gen slik at for eksempel en aminosyre blir byttet ut. Eksempel er Sigdcelleanemi.
- Kromosommutasjon: feil antall kromosomer eller biter av et kromosom har blitt snudd, falt av eller flyttet til et annet kromosom. Eksempel er Downs syndrom.
Sist oppdatert 22.01.2019
Rettighetshaver: NKI Forlaget