Hopp til innhold

Fagartikkel

Lagring av næringsstoffer i kroppen

Overskudd av næringsstoffer kan kroppen lagre som glykogen eller fett. Overskudd av karbohydrater og aminosyrer kan omdannes til fett.

LK06
Voksmodell av liggende mann med lymfeårer. Foto.

«Lymphatic Ducts Man» («Lymfesystem-mannen») var en av 1992 voksmodeller som de italienske vitenskapsmennene Mascagni og Fontana lagde på bestilling fra Keiser Joseph II i 1785. Modellene skulle brukes til opplæring av militærkiruger. Lymfesystemet frakter nedbrutt fett til blodårene.

Karbohydrat

Ved overskudd vil noe glukose lagres som glykogen i leveren og i musklene. Dersom overskuddet er større enn det kroppen kan lagre som glykogen, omdannes dette og lagres som fett i fettcellene.

Glykogen tjener som den viktigste kilden til energi under fysisk aktivitet. Bare muskelceller og leverceller har evnen til å lagre glykogen. Leverens lager brukes til å holde oppe innholdet av glukose i blodet, mens muskelglykogen er lagret for at muskelen kan arbeide.

Lagrene av glykogen i kroppen er mye mindre enn fettlagrene, og det er i stor grad glykogenlagrene som er bestemmende for vår fysiske prestasjonsevne.

Kvinnnelige idrettsutøver løper på idrettsbane. Foto
Ved høy intensitet vil lagrene vare mindre enn 1,5 time. Med noe lavere intensitet varer de cirka 1,5 time. Ved lett aktivitet varer glykogenlagrene omtrent 4 timer. Man har funnet ut at kroppen har størst evne til å lagre glykogen like etter intens innsats, derfor er det viktig at idrettsutøvere får tilført glukose like etter de har fullført konkurransen.


Fett

Etter at fett er fordøyd, blir det absorbert og fraktet i lymfeårene og deretter ført ut i blodet. Det meste av fettet som absorberes, blir ført direkte til fettvev der det lagres som triglyserider.

Fettvev. Ilustrasjon.

Fettvev

Lagringen av fett i fettvev kontrolleres av hormoner. Når opptak av karbohydrater fra tarmen avtar noen timer etter et måltid eller ved faste, begynner fettvevet å frigjøre fett som energikilde. Dersom det går mer enn 3–4 timer mellom to måltider, vil triglyseridene i fettvevet omsettes. Triglyserider spaltes til glyserol og fettsyrer. Glyserol fraktes til leveren der den blir omdannet og brutt ned. Fettsyrene blir også omdannet til andre stoffer og brutt ned.


Protein

Proteinenes hovedoppgaver i kroppen er å bygge opp celler og vev og å regulere kjemiske prosesser. Kroppen har ikke noe lager for protein.

Det finnes et lite lager med aminosyrer som kan forsyne cellene noen få timer etter et måltid. Deretter brytes kroppens eget protein ned. Det skjer en kontinuerlig nedbryting og oppbygning av protein. Kroppen omsetter i alt cirka 400 g protein i døgnet. Dette er fire til fem ganger mer enn den mengden som daglig tilføres via kosten. Ved unormalt lang faste vil kroppen begynne å tære på aminosyrer som da blir omdannet i leveren.
Sist oppdatert 23.01.2019
Skrevet av Øyvind Bønes
Rettighetshaver: NKI Forlaget

Læringsressurser

Stoffskiftet gir energi og byggesteiner