Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bestemme nettsidens funksjonalitet

Når vi har bestemt hva slags informasjon vi skal ha på nettsidene våre, må vi bestemme hvordan sidene skal se ut, og hvordan de skal fungere.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Elevbedrift

Å lage nettside

Å lage nettsider fra bunnen av er mye jobb. Det krever gode kunnskaper om webdesign og programmering. Heldigvis finnes det mange ferdige løsninger vi kan benytte oss av, der programmeringsjobben og det meste av designen allerede er gjort av profesjonelle utviklere.

En rekke leverandører tilbyr løsninger basert på maler som vi kan tilpasse og fylle med eget innhold.


Når vi skal velge en leverandør og en mal for nettsidene våre, må vi passe på at den kan brukes til det innholdet vi skal ha med, og den funksjonaliteten vi trenger.

For Solgløtt camping vil vi gjerne ha en løsning som

 • har en forside med undersider som kan åpnes fra en meny
 • har mulighet for bildegalleri eller bildekarusell
 • har mulighet for å inkludere video
 • kan håndtere flere språk
 • har innebygd søkefelt
 • er enkel å oppdatere, og som ikke krever programmeringskunnskaper
 • fungerer like godt på mobiltelefoner, nettbrett og alle vanlige datamaskiner

I tillegg vil vi gjerne ha mulighet for å inkludere et reservasjonssystem der gjester kan sjekke om det er ledige plasser, og booke plass selv. Dette krever imidlertid at Solgløtt har et reservasjonssystem som kan kobles opp mot nettstedet. En slik løsning ligger utenfor kompetansemålet.

Navigasjon

Det er viktig at informasjonen er strukturert slik at det er lett å finne det man leter etter. Ikke alle er interessert i all informasjon, og det skal ikke være nødvendig å lete seg fram til det man trenger.
Menyene bør være plassert på toppen eller til venstre på siden. Det er på de to stedene vi er vant til å finne menyer.

Utforming og virkemidler

Farger
Velg farger som passer til typen virksomhet og innhold. Generelt er det best å bruke hvit bakgrunn og lyse, nøytrale farger som grønt og blått. Det kan kanskje høres kjedelig ut, men vi ønsker at de som kommer til nettsiden, skal fokusere på innholdet og ikke på utseendet. Skarpe farger virker lett forstyrrende. Du bør også ta hensyn til at én av tolv personer har en eller annen form for fargeblindhet.

Skrifttyper
Velg en skrifttype som er lett å lese på alle typer skjermer, til brødtekst. Skrifttyper uten seriffer, som Verdana og Arial, fungerer vanligvis best. Bruk en større skrifttype eller uthevet tekst til overskrifter.

Bilder
Bilder kan gi viktig informasjon og gi dem som besøker nettsidene, et godt inntrykk av virksomheten vår. Men vi bør unngå intetsigende bilder som kunne vært tatt hvor som helst, eller som ikke har noe med virksomheten å gjøre.

Vi bør også tenke på at mange skal åpne nettsidene på mobile enheter med lav overføringshastighet. Da vil mange og store bilder gjøre at det tar lang tid å åpne sidene, og det blir vanskeligere å finne den informasjonen man leter etter.

En god løsning er å lage et eget bildegalleri eller en bildekarusell, slik at de som åpner nettsiden, selv kan velge om de vil se på bildene. For Solgløtt vil det for eksempel være viktig å vise bilder av hvordan selve campingplassen, stranda og hyttene ser ut. Det kan også være lurt å ta med bilder av hvordan hyttene ser ut innvendig.

Video
Et alternativ til mange bilder er en video. Med en liten film som viser hvordan campingplassen ser ut, kan vi få et bedre inntrykk av hvordan det er der. Videoen kan lastes opp til en videokanal som YouTube, slik at den også kan deles der.

Tenk på mobilbrukere
Mange bruker mobiltelefonen til å finne informasjon, og for en campingturist er det kanskje den eneste muligheten.

Det som ser flott ut på en stor skjerm med en bredbåndslinje, fungerer ikke nødvendigvis like godt på en mobiltelefon med liten skjerm og lav overføringshastighet. Lange sider med mye tekst og mange bilder gjør det vanskelig å finne informasjonen på en liten skjerm.

Husk å teste
Når alt er på plass, må vi teste at alt fungerer som det skal:

 • Sjekk at alle menyvalg virker som de skal, og at de åpner de riktige sidene.
 • Sjekk at det ikke tar for lang tid å laste ned sidene.
 • Sjekk at alle lenker fungerer.
 • Sjekk at alle bilder vises.
 • Sjekk at eventuelle videoer kan spilles av.
 • Sjekk at kontaktskjema, kommentarfunksjoner og lignende fungerer.

Du bør bruke en annen maskin til å teste på enn den du har brukt for å lage nettsiden. Helst bør du teste med flere forskjellige nettlesere. Test også at sidene fungerer som de skal på mobile enheter som nettbrett og smarttelefoner.

Det som ser flott ut på en stor skjerm med en bredbåndslinje, fungerer ikke nødvendigvis like godt på en mobiltelefon med liten skjerm og lav overføringshastighet.

Sist oppdatert 04.02.2019
Tekst: Arne Jansen (CC BY-SA)
Rettighetshaver: NKI Forlaget

Læringsressurser

Webdesign