Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Internett og www

Internett består av flere hundre tusen nettverk over hele verden som kan utveksle informasjon seg imellom. World Wide Web (www) er en tjeneste som bruker Internett til formidling av dokumenter med tekst, bilder, lyd og video.

Nærbilde av nettleser på dataskjerm. Foto.

Hva er Internett?

Internett består av flere hundre tusen nettverk over hele verden. Nettverkene er knyttet sammen og gjør det mulig å utveksle informasjon seg imellom. Kommunikasjonen skjer ved hjelp av et felles sett av protokoller (kommunikasjonsregler) kalt TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol).

Internett ble opprinnelig utviklet til å utveksle elektronisk post. Etter at Tim Berners-Lee ved Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN) i 1991 presenterte sitt World Wide Web (WWW), vokste det fram et globalt nettverk som kunne brukes til å sende og lese informasjon.

Internett har raskt utviklet seg til et dominerende hjelpemiddel for informasjon, kommunikasjon, handel og formidling av betaling, og blir tatt i bruk på stadig flere områder.

Norge var en pioner i bruken av Internett. Yngvar Lundh, som arbeidet ved Forsvarets forskningsinstitutt, var i 1972 ansvarlig for å bringe Internett til Norge.

Lenke til Klikk.no - Slik virker Internett

World Wide Web – WWW

World Wide Web (www) blir ofte feilaktig brukt i samme betydning som Internett. WWW er en tjeneste som bruker Internett til formidling av dokumenter med tekst, bilder, lyd og video.

WWW består av servermaskiner (tjenere) og klienter. Serveren tilbyr dokumenter og tjenester via nettsteder (også kalt nettsider, websider eller hjemmesider). Et nettsted kan levere innhold i form av tekst, bilder, lyd og video. Det kan også inneholde lenker (engelsk: links) til andre nettsteder. Klientene har nettlesere som gir tilgang til det nettstedene tilbyr. Vanlige klienter er PC-er, laptoper, smarttelefoner og nettbrett (iPad mfl.).

Nettlesere leveres enten frittstående eller som del av datamaskinens operativsystem. Blant de mest brukte nettleserne (2012) er Internet Explorer (Microsoft) og Firefox (Mozilla).

Sist oppdatert 18.01.2019
Skrevet av Kjell Rosland
Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS

Læringsressurser

Salgs- og presentasjonsteknikk

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter