Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Refleksjonsoppgaver til "Formering hos fugl"

Gjennom disse refleksjonsoppgavene nedenfor vil du kunne forstå mer om tilpasninger og strategier hos fugl når de skal formere seg.

Blåfotsuler i paringsdans. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
 1. Fuglene bruker mye tid og energi på å bygge reir, ruge på egg og pleie ungene. Hva er gevinsten fuglene har fra en slik komplisert og energikrevende formeringsatferd?

 2. Havsulekoloni. Foto.

  Noen steder i Norge, slik som Gjesvær i Finnmark og på Røst ytterst i Lofoten, finnes det store fuglefjell der tusenvis av sjøfugl hekker. Hva mener du er fordelene og ulempene for fuglene ved å hekke i kolonier på denne måten?

 3. Den afrikanske strutsen (Struthio spp.) legger egg i store reir på savannen. Flere hunner bygger reir sammen og legger eggene sine her. Hva tjener strutsen på denne atferden, tror du?

 4. Noen fugler er monogame, de har samme partner hele livet. Knoppsvanen (Cygnus olor) er et eksempel på dette. Hvilke fordeler og ulemper tror du en monogam formeringsatferd blant fugler innebærer?

 5. Vendehals - en spettfugl som hekker i Europa. foto.

  Bruk eksterne kilder og finn ut hva som særpreger formeringen til gjøk (Cuculus canorus) og vendehals (Jynx torquilla).

 6. Hva slags kvaliteter har fugleegget som gjør at formeringen hos fugl er en tilpasning til et liv på land?

 7. Fuglene har en rekke raffinerte paringsritualer og driver aktiv kurtise. Men hvordan foregår selve paringen og befruktningen?
CC BY-SASkrevet av Alf Jacob Nilsen.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Formering hos dyr

Læringssti

 • Det er ikke noe kjernestoff for læringssti.

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter