Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Epilepsi

Epilepsi er et symptom på flere ulike tilstander som har det til felles at de forårsaker funksjonsforstyrrelser i hjernen. Årsaken til epilepsien varierer fra person til person og kan ikke alltid påvises.

Personer som har epilepsi, får epileptiske anfall som ofte oppleves som kraftige kramper. Slike forstyrrelser i hjernens elektriske aktivitet kan i prinsippet ramme alle mennesker, men epileptikere har lavere terskel for at funksjonsforstyrrelsene blir utløst.

ID-kort for personer med epilepsi. Foto.

ID-kort for personer med epilepsi

Mange epileptikere har et halskjede med epilepsisymbolet eller et ID-kort som viser at de har epilepsi, for å få riktig førstehjelp ved anfall.

Siden inntak av mye alkohol kan utløse epileptiske anfall, er det anbefalt at epileptikere viser måtehold med bruk av alkohol. For epileptikere er det også viktig å beskytte hodet for å unngå hodeskader, for eksempel ved å bruke hjelm når en sykler eller beveger seg i ulendt terreng.

Epilepsi kan behandles med anfallsforebyggende tiltak (nok søvn, regelmessig livsstil, unngå stressende situasjoner), medikamenter og i enkelte tilfeller med kirurgi.

Sist oppdatert 17.06.2019
Tekst: Alf Jacob Nilsen (CC BY-SA)

Læringsressurser

Nervesystemet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter