Hopp til innhold
Du er nå inne i en læringssti

Personlig økonomi og forbruk

Ordet økonomi kommer fra gresk og betyr «huslære». Økonomi dreier seg altså om husholdning – om nødvendige utgifter og om inntekter som er store nok til å dekke utgiftene. Når vi snakker om din personlige økonomi, handler det om inntekter, utgifter og sparing.

Utgiftene dine er de pengene du bruker på alt det du trenger i dagliglivet: Du skal ha et sted å bo, og du skal ha mat og klær. Du trenger også penger til å gjøre ting sammen med venner og til å pleie dine interesser. Noen har dessuten ansvar for andre, enten dyr eller mennesker, og da har de utgifter knyttet til dette i tillegg. Inntektene er de pengene du klarer å få inn i «kassen». Det kan være arbeidsinntekter, lommepenger eller gaver. Sparing er å sette til side penger til det du trenger på lang sikt, for eksempel egen leilighet.

Å ha kontroll med egen økonomi innebærer at du får pengene til å strekke til, slik at du kan kjøpe det du har bruk for. Når du skal planlegge økonomien din, kan du stille disse spørsmålene: Hvor mye penger trenger jeg? Hvor skal pengene komme fra? Hva har jeg bruk for å kjøpe? Hvor mye vil jeg spare?

Du har sikkert opplevd å kjøpe en vare for så å oppdage at du angrer, at varen ikke har forventet kvalitet, eller at den går i stykker. Som kunde er du beskyttet av tre ulike lover som gjelder kjøp av varer eller tjenester: forbrukerkjøpsloven, kjøpsloven og angrerettloven. Her skal vi se nærmere på hvordan reglene i disse lovene fungerer for deg som forbruker.

CC BY-SARettighetshaver: Kommuneforlaget
Sist faglig oppdatert 15.08.2017