Hopp til innhold

Fagartikkel

Handel og forbruk for framtida

Hvis alle mennesker i verden skulle forbruke like mye som vi gjør i dag, vil utslippene øke og økosystemet raskt komme i ubalanse.

LK06
Tekstilfabrikk i Kambodsja. Foto.

Hvordan kutte forbruket vårt?

Organisasjoner som Framtiden i våre hender og andre miljøorganisasjoner peker på at vi som forbrukere kan bidra med å redusere en kultur der vi kjøper og kaster altfor mye. Her er noen punkter:

  • Gjenbruk av varer. Det å selge ting vi ikke trenger, gjør at andre kan bruke disse tingene.
  • Kortreiste varer. Kjøp ting som er produsert i nærheten av der du bor. Varer som ikke er blitt transportert langt, fører til mindre CO2-utslipp.
  • Begrens deg og tenk over hva du virkelig trenger. Trenger du å bytte mobiltelefon hvert år?
  • Vi kan dele flere ting! Trenger alle å sitte alene i hver sin bil til jobben? Nye nettløsninger gjør organiseringen lettere, slik at flere kan kjøre sammen, benytte en hytte sammen eller bytte hus i ferien.
  • Vær flink til å resirkulere. Resirkulering gjør at vi kan støpe om metaller, glass og lage energi av avfall. Her kan hver enkelt av oss daglig bidra med gode rutiner for kildesortering.
  • Hygg deg med opplevelser nær deg. Noe av det mest forurensende vi gjør, er å ta lange flyturer. Som feriemål har Norge det meste å by på.
Sist oppdatert 03.03.2020
Skrevet av Clemens Saers
Rettighetshaver: Kommuneforlaget

Læringsressurser

Personlig økonomi og forbruk

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?