Hopp til innhold

Fagartikkel

Actio

På samme måte som at du kan velge stilnivå i språket, kan du til en viss grad velge hvordan du framstår. Det viktigste er at klærne og kroppsspråket ikke forstyrrer det du skal si. Du ønsker at mottakeren skal legge merke til innholdet.

LK06
Mann i alt for stor dress. Foto.

Det er viktig at du føler deg bra i klærne du skal ha på deg når du framfører.

Actiofasen er i hovedsak rettet mot muntlige tekster, som for eksempel foredrag du holder i forbindelse med skolearbeidet. Denne fasen handler altså like mye om den som skal tale som om selve talen.

Kroppsspråk

Hvordan du skal stå, hvor du skal holde hendene dine, hvor du skal rette blikket og hvordan du skal kle deg er noe du må tenke over ved slike presentasjoner. Valgene du tar vil ha store konsekvenser for resultatet av det du sier. Står du med hendene i bukselomma og ser i gulvet mens du snakker, vil du virke uengasjert.

Noen gode råd til kroppsspråk som ikke forstyrrer kommunikasjonen:

  • Ha hendene frie og bruk dem til å understreke det du sier.
  • Ikke len deg mot tavla eller en annen vegg.
  • Beveg deg litt, men ikke trav fram og tilbake for mye.
  • Legg bort penner og annet som er lett å fikle med
  • La blikket vandre over publikum. Ikke la det hvile på én person for lenge.
  • Smil! Det påvirker også stemmen, og du høres mer engasjert ut.

Klær

Stiller du opp på jobbintervju med hullete bukse og lua nedover øynene, vil du trolig ikke framstå som ”rett mann til jobben”. Både i media og i politikk i vestlige kulturer blir dress oppfattet som seriøse klær, og det er sjelden vi ser mennesker som skiller seg fra denne normen. Men, det er ingen som forventer at du stiller i finklær på en ordinær framføring på skolen. Der vil det å kle seg som andre ungdommer være passende.

Hvis du er i tvil om hva som er rett antrekk til en ny situasjon, kan det være lurt å spørre noen som kjenner situasjonen godt. Ofte handler det om å ikke skille seg for mye fra klesstilen til mottakerene. Samtidig er det viktig at du kan ha på deg noe du føler deg bra i. Det hjelper på tryggheten din i situasjonen.

Brudd kan også fungere

Det vil alltid være situasjonen og normene til dine tilhørere som bestemmer om en type kroppsspråk eller klær forstyrrer. Noen ganger kan det å bryte normer og forventninger være overraskende og skape en positiv oppmerksomhet. Du skal likevel være ganske trygg på deg selv og situasjonen før du hiver deg i et slengtau eller stiller med blått hår på et foredrag.

Petter Stordalen viser engasjement

Sist oppdatert 14.12.2018
Skrevet av Torgrim Gram Økland, Marita Aksnes og Marthe Johanne Moe

Læringsressurser

Hva vil vi med teksten?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?