Hopp til innhold

Fagartikkel

Kroppsbevegelser

Fotballdommere verden over har armbevegelser som betyr det samme for alle spillere, uansett hvor de kommer fra. Uten felles forståelse av disse kunne det blitt kaos på banen. Dette betyr ikke at alle andre kroppsbevegelser betyr det samme overalt.

LK06
Dommer. Foto.

«Å riste på hodet» betyr hos oss vanligvis nei, mens et nikk tolkes som ja. I enkelte middelhavsland, som for eksempel Bulgaria og deler av Hellas og Tyrkia, betyr hoderisting ja. Et rykk med hodet, som vi oppfatter som et nikk, betyr nei. Betydningen av kroppsbevegelser er ikke internasjonal.

En norsk turist i India hadde fått koffertene båret opp på rommet av hotellets pikkolo. Turisten gav ham litt tips. Pikkoloen ristet på hodet og turisten tenkte at han ikke var fornøyd. Han gav ham enda en mynt. Gutten ristet fortsatt på hodet. Nå ble turisten usikker på hvor mye som var passende å gi i dette landet, og gav ham enda en mynt. Pikkoloen ristet på hodet igjen. Men nå ble turisten ergerlig og sint. Pikkoloen på sin side, kunne ikke forstå den fremmedes oppførsel; han hadde allerede akseptert flere ganger …

Kroppsbevegelser som respons

Når du har holdt en presentasjonforan andre elever, har du sikkert merket om forsamlingen er med eller om du «snakker til veggen». Men hva er det som gir oss den fornemmelsen? Tilbakemeldinger i form av rytmiske mikrobevegelser og ansiktsbevegelser spiller sannsynligvis en stor rolle. Smil og nikk, eller at forsamlingen ler av dine vitser, forteller deg at de hører på deg.

Du har kanskje lagt merke til at vi under en samtale uttrykker interesse ved å vende oss mot hverandre. Ofte blir kroppsbevegelsene en refleks av den andres bevegelser. Dersom du lener deg frem og snakker med stor iver, kan du oppleve at også den andre lener seg frem og ser på deg med stor oppmerksomhet og bryter inn i samtalen med sine innlegg. Dette kalles synkronisering – innstilt på samme tid.

Kulturelle forskjeller

Her er det også kulturelle varianter: Arabere synes det er upassende å samtale dersom personene ikke er vendt mot hverandre. Å samtale under en spasertur anses derfor ikke som særlig god, hvis da ikke samtalepartnerne stopper opp og vender seg mot hverandre. Kineserne foretrekker ofte at en sitter ved siden av hverandre i viktige samtaler. Møterommet er ofte møblert slik at dette blir mulig.

Følelsesymptomer

Mange kroppsbevegelser er følelsessymptomer og gir uttrykk for sinnsstemninger. Sorg eller bedrøvelse synes å kunne formidles gjennom færre og langsommere bevegelser med hode og hender. Mange slike tegn er utenfor bevisst kontroll. Vi bør være oppmerksomme på at de kan avkodes forskjellig i ulike kulturelle sammenhenger.

Sist oppdatert 21.12.2018
Skrevet av Øyvind Dahl
Rettighetshaver: NRK

Læringsressurser

Hva er ikke-verbal kommunikasjon?

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?