Hopp til innhold

Fagartikkel

Bevegelse

Bevegelse i en komposisjon handler om fart, retning, aktivitet og kraft. Bevegelse i et design skaper et spennende og dynamisk uttrykk og er det motsatte av ro og harmoni.

LK20
Elleve buede linjer på en rekke. Flere felt i duse farger oppå linjene slik at feltene minner om blad. Illustrasjon.

Linjer skaper retning og bevegelse ved at blikket følger linjene fra form til form i komposisjonen.

Bevegelse

Art deco-inspirert plakat i svart-hvitt. Skyskrapere og lys i bakgrunnen, bil fra 30-tallet i forgrunnen. Illustrasjon.

Art deco var en stilart på begynnelsen av 1900-tallet som la vekt på fart, bevegelse, dynamikk og linjer.

Dersom du ønsker å skape liv og spenning i et produkt, bør du bruke linjer, former og retning som gir bevegelse. En komposisjon uten bevegelse blir gjerne monoton og kjedelig. Dynamikk skaper en følelse av aktivitet, liv og spenning.

Blikket følger linjer og former

Når vi snakker om bevegelse i en komposisjon, er det som regel ikke objekter som beveger seg fysisk vi tenker på. Det vi mener, er hvordan blikket vårt følger linjer eller former i komposisjonen. Linjer og former kan skape retninger.

Om et produkt føles behagelig å se på, henger det ofte sammen med at blikket blir ledet mot noe som vekker interesse. Å bruke linjer og kontraster er effektivt for å lede blikket rundt i et bilde, eller mot bestemte punkter. Ofte kan elementer i et bilde plasseres slik at det dannes usynlige linjer mellom dem.

Kvinne strekker seg og kjenner på et tekstiltrykk med bølgede linjer som henger på en vegg. Foto.

Bølger skaper bevegelse i komposisjonen.

Linjer

Retningen på linjene i et bilde er med på å skape uttrykket.

  • og linjer skaper ro.
  • linjer, bølger eller s-linjer skaper bevegelse, spenning, dybde og dynamikk.
  • Vertikale linjer gir et inntrykk av høyde, kraft og verdighet.

Åpen og lukket form

En lukket form kan gi inntrykk av at den trekker seg unna eller inn i seg selv. En rund form, for eksempel en blomst, vil vi kalle en lukket form fordi øynene våre følger sirkelen, slik at blikket hele tida trekkes tilbake til formen.

Ei grein, derimot, har kvister som strekker seg utover. Formen virker som den beveger seg videre utover. En slik åpen form virker aktiv og dynamisk og skaper bevegelse i komposisjonen.

Kollasje av tre malerier av ei grein med blader. De tre maleriene er i samme stil og har samme fargepalett. Illustrasjon.

Greiner og blader er dynamiske og strekker seg oppover. De har en åpen form og skaper dermed bevegelse i en komposisjon.

Geometriske og organiske former

I naturen finner vi organiske former og linjer. Slike former gir inntrykk av å være levende, naturlige, bølgende, myke og avrundet. Bruk av organiske former skaper spenning, liv og bevegelse i en komposisjon.

Dekor av geometriske former. Halvsirkler med bladmønster, firkanter og prikker. Illustrasjon.

Dekor av geometriske former skaper liv og bevegelse i en komposisjon. Denne typen stilart ble mye brukt under art deco-perioden tidlig på 1900-tallet.

Geometriske former er konstruerte, rette og stabile. Slike former er mer statiske og vil skape mer ro. Former som har et lavt tyngdepunkt, virker også mer stabile enn former med et høyt tyngdepunkt. Geometriske former og linjer kan du lage ved hjelp av passer og linjal.

Fem ulike tredimensjonale geometriske figurer. Står i et øde landskap. Blå himmel. Datagrafikk.

Pyramiden er en geometrisk form som har et lavt tyngdepunkt, og uttrykker harmoni, ro og stabilitet.

Sist oppdatert 21.06.2021
Skrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland

Læringsressurser

Komposisjon