Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Virkelighets-TV?

Vi gjenkjenner mange trekk fra sosiale medier i realityserier som Farmen, Paradise Hotel, 71 grader nord og talentprogram som Idol og The Voice. Hvor "virkelige" er disse programmene?

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Artist på scenen i tv-programmet The voice. Foto.
The Voice 2017: Andrea Santiago Stjønum under generalprøven til semifinale på TV2.

Autentisk og originalt

I programserier som de som er nevnt over har mange nordmenn fått muligheten til å komme på tv og vise seg fram. I slike program er autentisitet; det å framstille seg selv som ekte. Det er et viktig aspekt, samtidig som man skal vise sin originalitet for å bli den utvalgte.

Å "være seg selv"

Når deltakerne i realityserier blir intervjuet, framhever de gjerne at de "er seg selv". Samtidig ser vi at de blir en del av et større spill der de ikke kan være seg selv, men der de etter hvert inntar en rolle i spillet. Deltakerne uttrykker gjerne at "jeg er meg selv i spillet" eller "jeg spiller meg selv", men kan man spille seg selv i spillet?

Reality og postmoderne teori

Ser vi dette i lys av postmoderne teori, kan vi si at det blir en utvisking av skillet mellom virkeligheten slik den framstilles i ulike medier og den virkelige virkeligheten (hva nå den er). Det oppstår altså en framstilt virkelighet, og denne framstilte virkeligheten vil prege individet i den virkelige virkeligheten.

Den du framstår som i en realityserie, vil prege deg i det virkelige livet, selv om du i realityserien var en del av et spill der du "var deg selv". Skriver du en blogg, vil bloggen bli en framstilling av deg som også vil prege deg i virkeligheten. Det framstilte livet kan slik bli viktigere og mer sentralt enn det virkelige livet.

Les mer om reality-TV: Reality-TV

Vinnerne av reality-serien "Paradise Hotel" i 2010. Foto.
I Paradise Hotel flytter en gruppe ungdommer inn i et hotell på et eksotisk sted. Her ser vi Tine Helene Valle og Carl Eliassen som ble vinnerne av reality-serien i 2010.
Sist oppdatert 16.01.2019
Tekst: Marita Aksnes og Torgrim Gram Økland (CC BY-SA)

Læringsressurser

Tradisjon, modernitet og postmodernitet