Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

"Jeg blogger, altså er jeg"

Blogg har gjerne blitt sett på som en moderne form for dagbok, særlig de bloggene med et personlig innhold. Der dagboka var en hemmelig bok med hengelås, er bloggen et sted på Internett der skriveren bretter ut i detaljer om livet sitt for den som har lyst til å lese.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Enterknapp på tastatur hvor det står "blog". Foto.

Det postmoderne samfunnet

Det postmoderne samfunnet har kjennetegn som å være sterkt individfokusert: Vi ønsker å framstå som originale, vi ønsker å "være noen", og vi skal for all del ikke være som alle andre. Med Internett har individet fått muligheten til å ytre seg til resten av verden ved hjelp av noen tastetrykk, på godt og vondt. Har du ikke en stemme på Internett i dag, kan du nesten bli sett på som litt avleggs. Du henger ikke helt med hvis du ikke er deltaker i et eller flere sosiale medier. Dermed kan vi skrive om Decartes' kjente uttrykk til: "Jeg blogger, altså er jeg".

Tenk over: Har du en blogg? Hva skriver du om, eller hva ville du ha skrevet om viss du hadde en?

Blogg - en postmoderne sjanger

Slik kan vi se på blogg som en postmoderne sjanger. Her kan man presentere seg for resten av verden og skrive om det som passer en. Særlig for unge jenter har bloggmediet blitt populært med den tidligere bloggeren "Voe" som det store forbildet. Men til tross for individfokuset og at vi alle ønsker å framstå som originale, er vi det neppe. Sett utenfra vil nok mange såkalte “rosablogger” framstå ganske like både i form og innhold.

Les mer om blogging og makt i artikkelen Bloggere og makt til å påvirke
Sist oppdatert 19.11.2018
Tekst: Marita Aksnes og Torgrim Gram Økland (CC BY-SA)

Læringsressurser

Tradisjon, modernitet og postmodernitet