Hopp til innhold

Fagartikkel

Anleggsgartner – yrke og utdanning

Anleggsgartneren anlegger og skjøtter hager, parker, anlegg og kirkegårder. Busker, trær, blomster, plener, stein, heller og mur er noen av materialene anleggsgartneren bruker for å skape utemiljøer vi kan trives i.

LK20LK06

Slik blir du anleggsgartner

Etter Vg1 bygg- og anleggsteknikk eller Vg1 naturbruk (kryssløp) kan du gå Vg2 anleggsgartner. Her får du opplæring i mange forskjellige arbeidsoppgaver. Det sentrale er hvordan vi kombinerer planter og andre materialer for å skape utemiljøer som mennesker kan trives i og være i aktivitet i. Etter to år på skole kan du bli lærling i anleggsgartnerfaget. Læretida er på to år, og opplæringa er i hovedsak praktisk. I læretida får du lønn.

Etter endt læretid går du opp til fagprøve. Når du har bestått den, får du fagbrev som anleggsgartner.

Anleggsgartneren har en allsidig kompetanse og kan også jobbe i mange andre yrker knytta til anlegg, drift og vedlikehold.

Etter fagbrevet?

Når du har tatt fagbrev og kanskje praktisert i yrket i noen år, kan du ta mesterbrevet. Da kan du starte din egen bedrift.

Med et fagbrev i hånda kan du også gå videre til høyere utdanning. Du kan gå på fagskole, følge Y-veien inn i høyskolesystemet eller skaffe deg generell studiekompetanse og søke universitet og høyskole på vanlig måte. Praktisk erfaring og kunnskap fra skole og læretid gir et godt grunnlag for studiene. Du kan blant annet bli landskapsarkitekt.

Huskelappen


  • to år på skole og to år i bedrift
  • fagbrev: anleggsgartner
  • mesterbrev og egen bedrift
  • høyere utdanning, for eksempel landskapsarkitekt
Sist oppdatert 13.09.2018
Skrevet av Steinar Varpe, Tor Harald Ottersland og Jörg Martschei

Læringsressurser

Yrker innen naturbruk