Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sydenliv eller fisketur?

Hva er motivasjonen bak valg av ulike reisemål? Hva er det som løfter ferien til noe utover det hverdagslige? Ulike attraksjoner, aktiviteter og servering har sannsynligvis størst potensial som motivasjonsfaktor.

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Å hoppe i fallskjerm

Sydenliv eller fisketur?

Synet på hva som er avkobling, varierer: Det kan være latmannsliv med bading og soling, aktivt friluftsliv i vakker og dramatisk natur eller storbyferie med besøk i fornøyelsesparker, museer og andre attraksjoner. Jan Vidar Haukeland ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) har beskrevet det norske folks ferievaner i fem kategorier:

1 Den norske feriedrømmen – knyttet til stillhet og ro, helseverdier og natur. Særlig utbredt hos eldre med tilgang til fritidshus.
2 Fart og spenning – som gjenspeiler ønsket om å oppleve noe sammen med andre. Spesielt framtredende hos menn, ugifte og de som er i en skole- eller utdanningssituasjon.
3 Kultur og læring – som er preget av ønsket om å oppleve kunst og kultur. Tiltar med økende inntekt, utdanning og alder.
4 Avkobling og nytelse – det gjelder å slappe av, hygge seg og leve i luksus. Særlig utbredt hos kvinner og ugifte.
5 Familie og samvær – naturlig nok spesielt utbredt hos familier med små barn.

Hva motiverer oss?

Opp gjennom historien vet vi at nordmenn har vært nysgjerrige på fremmede land og kulturer. Men er det motivasjonen bak vår tids turisme i Syden? Hva er drivkraften bak valget av ulike reisemål? Motivasjon handler om hva som skaper tilfredshet, lyst og glede. Hva er det som løfter ferien til noe utover det hverdagslige? Ulike attraksjoner, aktiviteter og servering har sannsynligvis størst potensial som motivasjonsfaktor.

Når folk velger forskjellige reisemål og aktiviteter, gjenspeiler det ulike syn på hva som virker motiverende. Hvis vi ønsker å feriere sammen med familie eller venner, må vi også ta hensyn til deres ønsker.

Forslag til drøfting

Tenk dere at to venner skal ha en ukes ferie. Den ene vil helst på fisketur, den andre vil på sydentur.

  • Drøft hvilke motiver som kan være drivkraft ved valg av fisketur og sydentur.
  • Prøv å skille mellom indre og ytre motivasjonsfaktorer.
Sist oppdatert 04.03.2017
Tekst: Kjell Rosland (CC BY-SA)
Rettighetshavere: NKI Forlaget og Amendor AS

Læringsressurser

Behovsanalyse

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?