Hopp til innhold
Nynorsk
Fagartikkel

Slik skriver du et debattinnlegg

Det er viktig å delta i samfunnsdebatten, også for deg som er ung. Her får du tips til hvordan du kan skrive et debattinnlegg og gi uttrykk for hva du mener.

Innholdet i et skriftlig debattinnlegg

Et debattinnlegg skal handle om én sak, og innlegget må ikke være for langt. Teksten bør ha litt "trøkk": Du skal skrive personlig, sette ting på spissen og ta et klart standpunkt.

Du må likevel huske å omtale andre med respekt. Debattinnlegg der andre blir hengt ut, eller der du kommer med grove fornærmelser, blir sjelden publisert. Det blir heller ikke anonyme innlegg. Du kan be om at navnet ditt ikke blir ført opp, men redaksjonen må vite hvem du er.

Tenk over

Er det noe du er spesielt opptatt av? Er det et tema som har vært oppe til debatt i det siste, eller er det noe spesielt som har hendt?

For å få inspirasjon til temaer du kan skrive om, kan dere ta en idémyldring i klassen.

Du kan også hente inspirasjon fra aviser, blader og nettsider der leserne kan si sin mening om saker de er opptatt av.

Du kan for eksempel sjekke ut disse nettsidene:

Aftenposten: Si ;D
NRK: Ytring

Oppbygging av et debattinnlegg

Det finnes ingen formelle regler for hvordan et debattinnlegg skal bygges opp, men her får du noen tips.

Når vi bruker "den gylne hånda" som skriveoppskrift, sier vi gjerne at vi skriver en femavsnittstekst (five-paragraph essay på engelsk). Det første avsnittet er innledningen. De tre følgende avsnittene utgjør hoveddelen, og hvert avsnitt i hoveddelen tar for seg ett argument som utdypes. Det femte avsnittet er avslutningen.


Overskrift

Et innlegg bør ha en fengende overskrift som gir lyst til å lese videre. Overskriften kan være et spørsmål som du tar opp og svarer på i teksten. En annen mulighet er at du gjør klart hva du mener allerede i overskriften, og deretter begrunner meningen din.

Innledning

Begynn innlegget ditt med å presentere saken for leseren. Dersom du svarer på et innlegg fra en annen person, må du vise til denne teksten. Du nevner kort hva den handler om, og skriver deretter hva du selv mener.

Hoveddel

I et debattinnlegg er det ikke plass til å presentere alle sider ved en sak. Leserne venter dessuten at du tar stilling, så du bør konsentrere deg om argumenter som støtter opp under det du mener. Presenterer derfor de tre argumentene du oppfatter som viktigst.

Underbygg argumentene dine med relevante fakta, eksempler og erfaringer. Fakta øker din troverdighet, eksempler og erfaringer vekker følelser og engasjement. Konsentrer deg dessuten først og fremst om din egen argumentasjon, og bruk plass på motargumenter bare om det er helt nødvendig.

Avslutning

Du kan avslutte et innlegg på flere måter. Hvis du har stilt et spørsmål i overskriften, bør du i avslutningen komme med svaret ditt. Ellers kan du for eksempel gjenta hva du mener om saken, du kan komme med en oppfordring til leserne, eller du kan stille et spørsmål. Husk også at alle debattinnlegg må ha underskrift.

Skrevet av Maren Aftret-Sandal og Marion Federl .
Sist faglig oppdatert 10.01.2025