1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
  4. Glutenfri kostChevronRight
  5. Glutenfrie og glutenhaldige matvarerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Glutenfrie og glutenhaldige matvarer

Her kan du lære meir om kva slags mat som er glutenfri, og kva for produkt du må vere særleg merksam på!

Bolle med frukt og grønsaker

Råvarer som er naturleg frie for gluten

  • grønsaker, frukt og bær
  • poteter og potetmjøl
  • belgfrukter, t.d. soyabønner og linser
  • kjøt, fisk og egg
  • mjølk og produkt laga av mjølk, som t.d. rømme, kesam og ost
  • olje, smør og margarin
  • kokos, nøtter og mandlar
  • kakao
  • reine sukkerprodukt som t.d. sukker, honning og lønnesirup
  • frø: solsikkefrø, sesamfrø, linfrø og valmuefrø
  • gresskarkjernar
  • kornprodukt: hirse, ris, mais, sago, polenta, soya, bokkveite og spesialprodusert havre

Matvarer som inneheld gluten:

  • Alle mjøl, gryn, heilkorn og kli av rug, bygg, kveite og havre som ikkje er spesialbehandla. Triticale og spelt/dinkel.
  • Brød, flatbrød, kjeks, knekkebrød, lomper og kavring.
  • Pasta og cous cous.
  • Kornblandingar, puffa kveite og havre.
  • Vanlegvis alle jamna supper, sausar og stuingar.
Brød og kornvarer. Foto.

Produkt som ein bør vere særleg merksam på

  • sprøsteikt lauk
  • panerte retter, strøkavring
  • tilarbeidde og spedde produkt av kjøt og fisk, t.d. pølser, leverpostei og crabsticks
  • mandelmasse, marsipan
  • ølgjær, øl
  • maltsirup
  • soyasaus (eigen type som er glutenfri), worchestersaus
  • hydrolyserte vegetabilske protein
  • semulegryn, mannagryn, kamut (egyptisk kveite)
  • malt, maltekstrakt
  • sjokolade
  • lakris

Hugs

Les alltid på ingredienslista dersom du er usikker på om vara inneheld gluten!

Læringsressursar

Glutenfri kost

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter