1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
  4. Mat med tilpassa konsistensChevronRight
  5. Flytande kostChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Flytande kost

Det krev planlegging for at den flytande kosten skal bli så appetittvekkjande og variert som mogleg, og i tillegg innehalde tilstrekkeleg med energi (kaloriar) og næringsstoff.

kollasj med bilder av flytende kost

Flytande kost blir brukt til

  • pasientar som har innsnevringar eller tronge parti i matrøyret
  • pasientar som gjennomfører mage- og tarmundersøkingar
  • pasientar som har vore gjennom operasjonar pasientar med kjevelås
  • pasientar med tyggeproblem pasientar med sår i munnhole og svelg

Det krev planlegging for at den flytande kosten skal bli så appetittvekkjande og variert som mogleg. I tillegg skal flytande kost innehalde tilstrekkeleg med energi (kaloriar) og næringsstoff. For å få til dette er det viktig med fleire mellommåltid i tillegg til dei vanlege måltida. Det er viktig at måltida er sette saman av fleire supper og drikkar.

Flytande kost må vere heilt fri for klumpar slik at han kan etast med sugerøyr. Bruk derfor stavmiksar eller hurtigmiksar under tillaginga.

All mat som blir brukt til flytande kost, kan vi gjere meir næringsrik ved å tilsetje energihaldig pulver. Som eit alternativ kan ein òg gi pasienten eit supplement med næringsdrikkar. Desse kan vi lage sjølve eller kjøpe ferdige. Dette er særleg viktig viss pasienten lid av stort vekttap. Ein kan òg auke energiinnhaldet i maten med ekstra fløyte, rømme, smør eller egg.

Saint germain-suppe i stor grønn kopp.foto.
Suppe Saint-Germain med hovudingrediensane grønne erter og kjøttkraft med tilsett kremfløte.

Menyforslag

Frukost

  • 2,5 dl tynn, flytande graut
  • 1 glas lettmjølk
  • 1 glass juice

Mellommåltid

  • Heimelaga jordbærmilkshake

Lunsj

  • 2,5 dl aspargessuppe med most asparges
  • 1 glass lettmjølk

Mellommåltid

  • 1 stk. yoghurt med bærsmak

Middag

  • Jamna potetpurésuppe med most kjøtt og grønsaker
  • Gelé med vaniljesaus

Kaffi/te

  • Kaffi/te
  • Karamellpudding

Kvelds

  • Tomatsuppe
  • 1 glas heilmjølk

Sen kvelds

  • 2,5 dl tynn graut
  • 1 glas surmjølk
bilde av en rød bærsuppe
Rød bærsuppe

Læringsressursar

Mat med tilpassa konsistens

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter