Hopp til innhald

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. SpesialkostChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Spesialkost

Spesialkost blir brukt til personar som ikkje kan ete nøkkelrådskost. Ved tillaging er det viktig å ha god kunnskap om spesialkosten, slik at pasienten får mat som han toler, og at eit fullverdig kosthald blir halde ved lag. I dette emnet vil du få ei betre forståing og ein betre kunnskap om dei mest vanlege spesialkostane.

Tavle med meny for spesialkost. Foto.
Menytavle for spesialkost.

Emner

Spesialkost

  • Allergi

    I dette emnet vil du få kunnskap om mat som ofte framkallar allergi, og korleis du kan jobbe for å sikre at du serverer trygg og riktig mat.

  • Glutenfri kost

    Dette emnet vil gi deg kunnkap om brødbaking, og det grunnleggjande om glutenfri kost, slik at du kan lage og servere god og trygg mat utan gluten.

  • Feittredusert kost

    Feittredusert kost blir laga til så lik nøkkelrådskost som mogleg, men med redusert feittinnhald.

  • Natriumredusert kost

    Til ein kost med redusert saltinnhald er det gunstig å bruke reine råvarer og heller tilsetje salt ved tillaging.

  • Laktoseredusert kost

    I dette emnet får du lære om laktoseintoleranse, og du får kunnskap om matvarer som inneheld mykje og lite laktose.

  • Energi- og næringstett kost

    Energi- og næringstett kost er ein kost som i hovudsak er til personar som et for lite mat og ofte har dårleg almenntilstand.

  • Hjarte- og karsjukdommar

    Ved å endre kosthaldet kan ein førebyggje og redusere den vidare utviklinga av hjarte- og karsjukdommar.