1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområdeChevronRight
  5. Penedès, Costers del Segre og middelhavskystenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Penedès, Costers del Segre og middelhavskysten

Her får du ein kort presentasjon av vinområda Penedès, Costers del Segre og områda ved middelhavskysten, sør for Penedès.

bilde av Vingården Masia Bach
Vingarden Masia Bach , Penedès, Spania

Penedès

Vinområdet Penedès ligg mot Middelhavet i den nordlege landsdelen Catalonia, rett sør for byen Barcelona. Etter Rioja er dette det mest kjende svakvinsdistriktet i Spania. Her blir det laga både raud, kvit, rosé og musserande vin. Villafranca er den mest kjende byen i området, og det er særleg to namn som har gjort han kjend: Torres og Raventos. Begge har fleire gonger revolusjonert vinverda.

Cava

Cava er namnet på spansk vin laga etter champagnemetoden, og 90 prosent av cavaproduksjonen kjem herfrå. Kjende merke er Frexinet, Codorniu og Delapierre. Dei overraska marknaden med kvaliteten sin i forhold til prisen for nokre tiår sidan.

Til raudvin blir det brukt mykje av dei same druene som i Rioja, men òg ein god del Cabernet Sauvignon og noko Pinot Noir. Vinane er gjerne rundare og fruktigare enn Rioja og ikkje fullt så eikeprega.

Kvitvinane har ikkje blitt like kjende som dei raude, men dei er friske, tørre og har bra kvalitet. I tillegg til dei spanske druene Xarello og Maccabeo blir mellom anna Chardonnay og Riesling brukte.

Kollasj på to ulike typer Cava

Torres

Torres er eit stort vinnamn. Firmaet har òg eigedommar i andre land og verdsdelar. Dei blei verdskjende då dei i 1979 vann vinolympiaden i Paris med sin Gran Coronas Black Label føre heile den franske eliten. Han konkurrerte altså mot vinar som kosta opptil fem gonger så mykje. Frankrike har ikkje vilja delta i nokon vinolympiade etter dette. Torres betyr okse på spansk, så derfor har flaskene til firmaet ein okse rundt halsen.

Vingård fra det spanske området Torres og et smidd jernskilt for Torres vingård

Costers del Segre

Dette området som ligg sørvest i Penedes, var tidlegare saltsletter der det ikkje var mogleg å dyrke noko. Raventos såg moglegheiter her, men det skulle gå 50 år med planting av spesielle grassortar, pløying, planting av buskar, meir pløying, planting av tre, pløying og så til sist: planting av druestokkar. Resultat? Raimat og Bach, raude, kvite og musserande vinar av høg kvalitet og til absolutt akseptable prisar.

Bilder av vindunk fra Raimat og to damer som høster druer.

Middelhavskysten

Sør for Penedes finst det ei rekkje vinområde som ikkje er så kjende her heime, for eksempel Valencia, Alicante og Tarragona.

I Alicante (kjend turiststad) og Valencia blir det laga ein spesiell vin kalla doble-pasta. Først blir det laga ein rosévin. Han blir tappa frå, og så blir det laga ein kraftig raudvin på skal og stein som er igjen, med lang maserasjonstid. Denne vinen blir så blanda med den lette vinen eller annan vin. Ein periode blei Alicante-vin brukt for å gi fylde til «norsk raudvin».

I Tarragona blir det laga mykje kvitvin, men òg god rosévin. Elles er området kjent for altarvinen sin som blir eksportert til mange land.

Spansk vin til mat

  • Rioja: storfe, lam
  • Penedes: storfe, lam, hjort, småvilt
  • Valdepeñas: storfe, fjørfe, ost, grillmat
  • Costers del Segre: storfe, lam, vilt, gryteretter
  • Ribera del Duero: vinar med mykje smak, tannin og fylde, krev smaksrik, fyldig mat som viltgryteretter, grill eller annan godt smaksett mat
  • Kvitvin: Dei fleste kvitvinane frå områda som er nemnde over, er tørre og friske, så dei går stort sett til fisk, fjørfe, kaldtbord og skaldyr. Nokre vinar frå Rioja kan kanskje vere litt for fyldige for skaldyr.

Druer

Raude druer: Tempranillo (òg kalla Cencibel, TintoFino, Ull de Llebre), Garnacha (Grenache i Rhône), Graciano, Tempranal

Kvite druer: Arien, Xarello, Maccabeo

Spanske matretter. Kollasj.
Spansk spekemat, pålegg og Paella.

Læringsressursar

Vinområde

Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

  • SubjectMaterialFagstoff

    Australia

  • SubjectMaterialFagstoff

    Frankrike

  • SubjectMaterialFagstoff

    Bordeaux

  • SubjectMaterialFagstoff

    Chablis

  • SubjectMaterialFagstoff

    Loire

  • SubjectMaterialFagstoff

    Alsace

  • SubjectMaterialFagstoff

    Champagne

  • SubjectMaterialFagstoff

    Italia

  • SubjectMaterialFagstoff

    Piemonte

  • SubjectMaterialFagstoff

    Veneto

  • SubjectMaterialFagstoff

    Portugal

  • SubjectMaterialFagstoff

    Spania

  • SubjectMaterialFagstoff

    Tyskland

  • SubjectMaterialFagstoff

    Rhindalen

  • SubjectMaterialFagstoff

    Afrika

  • SubjectMaterialFagstoff

    Bulgaria

  • SubjectMaterialFagstoff

    Austerrike

  • SubjectMaterialFagstoff

    Ungarn

  • SubjectMaterialFagstoff

    Amerika

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika – Argentina

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Sør-Amerika, Chile og Uruguay

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Nord-Amerika

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    California - historikk og klimasoner

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Vinregionar i Australia

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff
  • SubjectMaterialFagstoff

    Médoc og Graves

    Tilleggsstoff er fagstoff
    AdditionalTilleggstoff