Hopp til innhald

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområdeChevronRight
  5. PiemonteChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Piemonte

Piemonte er nok, saman med Toscana, det best kjende distriktet i Italia. Den mest kjende drua i regionen, Nebbiolo, gir den svært kraftige og lagringsdyktige vinen Barolo.

Piemonte – "ved fjellets fot"

Kart over nordvest-Italia. Foto.
Kart over nordvest-Italia.

Namnet Piemonte betyr «ved foten av fjellet», og regionen ligg nedanfor Alpane mot grensa til Frankrike. Han er nok saman med Toscana det best kjende distriktet i Italia. Torino er hovudstaden i regionen, og kjende vinbyar er Asti og Alba. Den mest kjende drua i regionen, Nebbiolo, gir den svært kraftige og lagringsdyktige vinen Barolo. Smaken blir beskriven som av sjokolade, lakris, tobakk og tjære. Noko lettare er barberescovinen frå same drua. Barbera-drua gir ein endå lettare raudvin. Vi finn han i forskjellige utgåver som Barbera d'Alba og Barbera d'Asti. Det vil seie Barbera frå byen Alba osv. Vinar frå dei enkelte byane vil vere forskjellige. Dette er friske vinar som bør drikkast unge. Herfrå kjem òg den lette, elegante Dolcetto som òg er ein frisk vin som bør drikkast ung.

Asti (spumante)

Asti har stor produksjon av musserande vin, og den søtlege Asti Spumante er blitt eit omgrep. No blir spumante òg brukt på billig musserande vin, så nemninga er teken bort frå Asti-vinen. På etiketten står namnet Asti med nemninga DOCG under. Han er nydeleg til friske jordbær.

Til mat

  • Barolo passar til kraftige viltretter, smaksett for eksempel med einerbær.
  • Barberesco er noko lettare enn Barolo, men òg utmerkt vin til vilt.
  • Barbera går til fugl, lyst kjøtt og til ost.
  • Dolcetto passar til kaldtbord og kanskje torsk.
  • Asti (spumante) er nydeleg til friske jordbær.

Læringsressursar

Vinområde

Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff