Hopp til innhald

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. DrikkevarerChevronRight
  4. VinområdeChevronRight
  5. LoireChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Loire

I Loire-området blir det produsert tørre og søte kvitvinar, rosévinar, musserande vinar og ein liten del raudvin.

Loire

Vinområdet Loire strekkjer seg langs den lange Loire-elva frå Pouilly-sur-Loire til Nantes ved Biscayabukta. På grunn av store forskjellar i klima, jordsmonn og ulike tradisjonar i området varierer vinane ganske mykje. Det blir produsert tørre og søte kvitvinar, rosévinar, musserande vinar og ein liten del raudvin. Vinmoten i dag med friske, fruktige kvitvinar frå dei vestlege og austlege distrikta gjer at Loire i dag er ein av hjørnesteinane i fransk vinproduksjon. Samtidig er det stigande etterspørsel etter musserande vinar frå dei midtre distrikta av Loire.

Kart av vindistriktet Loire i Frankrike. Foto.
Kart av vindistriktet Loire i Frankrike.

Pouilly og Sancerre

I Pouilly og Sancerre blir det laga både kvitvin, rosévin og musserande vin, men det er kvitvinane som er mest anerkjende. Dei blir ofte kalla perfekte Sauvignon-Blanc-vinar. Det er tørre, friske vinar med fylde og fruktigheit. Pouilly-Fumé har eit karakteristisk flintpreg (røyk) i bouqueten.

Anjou-Saumur

Spirer og en flaske dezat sancerre hvitvin. Foto.
Spirer og en flaske Dezat Sancerre.

Anjou-Saumur er det største distriktet i Loire, og her er det for det meste rosévin og musserande vin som blir produsert. Distriktet er prega av kalkstein og har mange lange lagringstunnelar i kalkfjellet.

Dei musserande vinane blir laga både som knusktørre brut-variantar, halvtørre sec-vinar og svakt søtlege demi-sec-vinar. Som i Champagne har Saumur Mousseux andregongsgjæring på flaske. Det blir i tillegg framstilt ein del musserande vin etter cuve-close-metoden. Desse kan berre seljast med VDQS-nemning.

Dei «stille» kvitvinane, som hovudsakleg blir laga av Chenin Blanc, er både tørre, halvtørre og søte. Spesielt er dei søte vinane der druene har botrytisangrep, og minner om vinane frå Sauternes, godt kjende.

Distriktet er òg kjent for produksjon av rosévin. Dei tre viktigaste appellasjonane er Cabernet d’Anjou, som er tørre vinar, Rosé d’Anjou, som er halvtørr, og Rosé de Loire, som er svært tørr og frisk.

Pays Nantais

Pays Nantais ligg der Loire-elva renn ut i Atlanterhavet og har eit kjølig klima. Her blir vinane syrlege og friske, noko som dei siste åra har vore på moten. Den best kjende vinen er Muscadet med den beste nemninga, Muscadet de Sèvre et Maine. Desse vinane ligg nokre månader på fat utan at dei er stukne om, slik at vinen blir liggjande på botnfallet «sur lie». Det oppstår ei svak bitterheit i vinen som i endå sterkare grad framhevar det friske i vinen. Det vil då stå «tiré sur lie» på etiketten.

Dei tørre kvite vinane frå Loire er typiske matvinar og eignar seg godt til skaldyr. Muscadet-vinane passar utmerkt til østers, blåskjel, reker og sjøkreps. Matspesialiteten i distriktet er eit brett med «fruits de mer» (havfrukter) på finhakka is og pynta med tang.

Fjøl med sjømat og skalldyr. Foto.
Hvitviner fra Loire passer godt sammen med sjømat.

Læringsressursar

Vinområde

Kva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff