Oppdeling av hummer
Hummer
Hummer må være levende når vi kjøper den.
Avliving av hummer
Metode I
Kok opp vann og legg hummeren, med hodet først, ned i det fosskokende vannet. Hummeren drepes med en gang.
Metode II
Hummeren pakkes i plast og legges på fryserommet i 2 timer. Hummeren mister gradvis bevisstheten og dør. Deretter legges hummeren i kokende vann.
Metode III
Hummeren legges på rist i en fiskekjele. Slå kaldt vann over og varm raskt opp til 35 °C. Da er hummeren bedøvet. Legg den så over i kokende vann.
Metode IV
Hummeren legges i kaldt saltvann med 350 g salt per liter vann. Etter 5–6 minutter er hummeren bedøvet og kan legges over i kokende vann.
Langust
Koking og oppdeling av langust
Langust kokes og behandles som hummer.
Krabbe
Kreps
Koking av kreps
Kok en lake av:
- 10 liter vann
- 400 g grovt salt
- 2 bunter dill
- 3 sukkerbiter
Krepsen legges levende i den kokende laken og skal trekke i 8–10 minutter. Kraften avkjøles raskt til 10 °C.
Reker
Reker omsettes både rå og kokte.
Sjøkreps
Sjøkrepsen omsettes både levende og kokt.
Koking av sjøkreps
Sjøkreps legges i kokende vann tilsatt 40 g salt per liter og skal trekke i 4–10 minutter.