1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Korn og bakingChevronRight
  5. Ulike typar bakverk - gjærbakst, kaker steikt i frityr, kaker steikt i jern, linsedeig og mørdeigChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Ulike typar bakverk - gjærbakst, kaker steikt i frityr, kaker steikt i jern, linsedeig og mørdeig

Hovudtypane av gjærbakst, kaker steikt i jern, kaker steikt i frityr, linsedeig og mørdeig.

kollasj med bilde av berlinerboller, loff, goro, krumkaker og fastelavensbolle

Hovudtypane av gjærbakst

  • brød
  • småbrød
  • kveitedeig
  • pizzadeig

Eksempel på variantar av brød:

  • En britisk landsbyloff. Foto.
    Britisk landsbyloff
    fletteloff
  • grovbrød
  • kneippbrød
  • loff

Eksempel på variantar av småbrød:

  • Brioche. Foto.
    Brioche
    brioche
  • franske horn
  • horn
  • rundstykke

Eksempel på variantar av kveitedeig:

  • aniskringle
  • kveitebollar
  • klippekrans
  • skillingsbollar
  • skulebollar
  • tekake

Kaker steikte i frityr

Felles for alle kaker steikte i frityr er at dei blir steikte ved ein temperatur på 170–180 °C. Kakene skal steikjast til dei er fint brune, og leggjast på kakerist med porøst papir.

Eksempel på variantar av kaker steikte i frityr:

  • Rosettbakkels som stekes i frityr. Foto.
    Rosettbakkels
    berlinarbollar
  • fattigmann
  • hjortetakk
  • krustadar
  • rosettbakkels

Kaker steikte i jern

Blant kaker steikte i jern finst mange ulike variantar som byggjer på gamle norske mattradisjonar.

Eksempel på variantar av kaker steikte i jern:

  • Potetvafler. Foto.
    Vafler
    goro
  • krumkaker
  • vaflar

Linsedeig

Linsedeig blir laga av kveitemjøl, smør/margarin, farin og eggeplommer. Deigen blir brukt til å fôre linseformer med og som lokk på desse formene.

  • Bland smør og farin forsiktig saman.
  • Tilset eggeplommer og kveitemjøl.
  • Arbeid desse forsiktig saman.
Linsedeig

Mørdeig

  • 1 del farin
  • 2 delar smør
  • 3 delar kveitemjøl
  • 1 eggeplomme
  • 1 egg
  • Bland smør og farin forsiktig saman.
  • Bland i eggeplomme, egg og kveitemjøl.
  • Arbeid ingrediensane forsiktig saman.

Eksempel på variantar av mørdeig:

  • fyrstekake
  • småkaker
Mørdeig

Småkaker

Småkaker er ei samlegruppe av svært mange kaffikaker som i høg grad er knytte til jula. Dei fleste blir steikte ved 170–190 °C.

Eksempel på variantar av småkaker:

  • berlinerkransar
  • sandkaker
  • sirupssnippar
  • kokosmakronar

Læringsressursar

Korn og baking

SubjectEmne

Fagstoff