Hopp til innhald

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. DessertChevronRight
  5. Kalde dessertar - charlotte, dessertkaker, fløyterand, fromasj, fruktdessert og geléChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kalde dessertar - charlotte, dessertkaker, fløyterand, fromasj, fruktdessert og gelé

Her skal vi sjå på kalde dessertar som charlotte, dessertkaker, fløyterand, fromasj, fruktdessert og gelé.

Charlotte

Dekk en form i bunnen og på sidene med for eksempel rullekakeskiver, kjeks, vafler eller makroner. Bakverket må skjæres og legges slik at formen blir dekket helt og det danner seg et pent mønster. Fyll formen med fromasj, pudding eller krem tilsatt gelatin. Charlotten kjøles ned og hvelves før servering.

Charlotte

Dessertkaker

Dessertkaker kan være svært mange ulike typer kaker, for eksempel bløtkake, napoleonskake, konfektkake, savarin og vannbakkels.

Fløterand

Fromasj

Fromasj består av egg, farin, fløte, gelatin og smaksstoffer.

  • Legg gelatinen i kaldt vann.
  • Pisk kremfløten nesten stiv.
  • Pisk egg og farin til eggedosis.
  • Smelt gelatinen og tilsett smaksstoffet i gelatinen.
  • Når gelatinblandingen er litt varmere enn lunken, tilsettes den i eggedosisen mens du rører raskt.
  • Bland kremen forsiktig inn.
  • Fylles så i former og avkjøles.
Dr-Maud fromasj - variant

Fruktdessert

Frisk eller posjert frukt serveres pent anrettet med garnityr.

Gelé

Gelé lages på basis av sukkerlake som blir smakt til med frukt eller bærsaft, likør eller vin. Blandingen klares med eggehvite og tilsettes gelatin.

Gelé

Læringsressursar

Dessert