1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. FiskChevronRight
  5. Tillaging av fiskChevronRight
  6. Måtar å lage fisk på - raka, rå, spekesalta, salta og røyktChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Måtar å lage fisk på - raka, rå, spekesalta, salta og røykt

Det er mange måtar å lagte til fisk på. Her lærer du om raka, rå, spekesalta, salta og røykt fisk.

bilde av Rakfisk anrettet på tallerken med løk, egg, poteter, smør, lefse, flatbrød, rømme, purre, øl og akevitt
Rakfisk

Rakfisk

Frå gammalt av har ein brukt ferskvassfisk som aure og sik på 200–600 g til rakefisk. I dag er det mykje oppdrettsfisk (regnbogeaure) som går til raking. Han veg vanlegvis 700–1000 g.

På grunn av faren for botulisme set tillaging av rakefisk store krav til hygienen. Fisken må ikkje komme i kontakt med jord.

Rakfisk
kollasj av rå fisk
Rå fisk
Saltet og røykt fisk
Spekesaltet fisk

Læringsressursar

Tillaging av fisk