1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
  4. Kraft, jamning, saus og suppeChevronRight
  5. Kraft ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kraft

Kraft er ei vassaktig væske med smak frå dei råvarene ho er kokt på.

Kraft

Inndeling av krafter

  • lys kraft
  • brun kraft
  • spesielle krafter

Ei kraft består av:

  • bein
  • grønsaker («dei fire store»)
  • vatn
  • salt
  • bouquet garni (krydderkvast)

Framgangsmåte for koking av kraft

  1. Vask oppkutta bein.
  2. Kok opp beina frå kaldt vatn som er tilsett salt.
  3. Krafta skal skummast godt når ho begynner å koke.
  4. Ha grovkutta reinvaska grønsaker («dei fire store») i krafta saman med bouquet garni. Lat blandinga småkoke.
  5. Sil krafta når ho er ferdigkokt.

NB! Til brun kraft skal beina brunast godt etter at dei er vaska.

fire bilder av tilberedelse av klar grønnsakskraft
Tilberedning av klar grønskakskraft
  • Dei fire store: gulrot, sellerirot, purrelauk og lauk
  • Bouquet garni: ein krydderbukett som er sett saman av persillestilkar, laurbærblad, timian, purrelauk og sellerigrønt, pakka i gas
Lyse krafter
Lyse krafter
Brune krafter
Brune krafter

Læringsressursar

Kraft, jamning, saus og suppe

SubjectEmne

Fagstoff