Hopp til innhald

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Råvarer og produksjonChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Råvarer og produksjon

Både som kokk og servitør må du ha god kunnskap om råvarer og produksjon. Kokken må få fram den beste smaken frå råvarene og dermed gi gjesten ei god matoppleving. Servitøren skal også informere gjesten om menyen og allergen og må derfor ha god greie på innhaldet i retten.

Ulike matslag. Foto.

I dette emnet vil du få kunnskap om riktig behandling og ulike metodar for tillaging av råvarer. Lær også om den ernæringsmessige fordelen av å bruke råvara.

Emner

Råvarer og produksjon

  • Kjøt

    Kjøt er ein del av det daglege kosthaldet til dei fleste her i landet. Det er næringsrikt og gir ei god mettheitskjensle.

  • Fisk

    Fisk er ei råvare som krev rett og skånsam behandling. I dette emnet vil du bli kjend med dei vanlegaste tillagingsmetodane som eignar seg for fisk.

  • Skaldyr

    I dette emnet lærer du om ulike skaldyrartar og tillaging av skaldyr.

  • Egg

    I dette emnet vil du få meir kunnskap om ulike måtar å tillage egg på.

  • Potet

    Poteter kan ikkje etast rå, dei må tillagast på ein eller annan måte. I dette emnet presenterer vi dei vanlegaste måtane å tillage poteter på.

  • Grønsaker

    Grønsaker er fargesterke, næringsrike, fulle av smak og gir uendeleg med variasjonsmoglegheiter.

  • Kraft, jamning, saus og suppe

    Her skal du lære dei viktigaste prinsippa for kraftkoking, du vil få kunnskap om dei grunnleggjande sausane og suppene og korleis du tillagar desse.

  • Pasta

    Av ein enkel basisdeig kan det lagast uendeleg mange variasjonar av pasta.

  • Dessert

    I dette emnet vil du lære deg inndelinga av dessertar og dei grunnleggjande tillagingsmetodane.

  • Korn og baking

    I dette emnet blir du kjent med ulike hevemiddel og teknikkar, du får generell kjennskap til kornsortar, gjærdeig, ulike massar, deigar og kaker.

  • Ville nyttevekstar

    I dette emnet presenterer vi nokon av dei vanlegaste nyttevekstane for deg, og du får lære om hausting, konservering og tillaging.

  • Oppskrifter og mengdeberekning

    I dette emnet finn du gode og velprøvde oppskrifter, og ei lita oversikt som viser kor mykje det er vanleg å berekne per råvare.