Filmen handlar om kvifor vi kan bli sjuke av mat, korleis mat kan bli bederva, og korleis vi kan unngå dette.
Sykdom fra mat og drikke
Omgrep:
- mikroorganismar smittekjelde
- vekstvilkår
- næring
- lett bederva
- matforgifting
- matinfeksjon kryssforureining grovkjøkken
Spørsmål
- Forklar kva som skjer dersom mat står i romtemperatur over lengre tid.
- Forklar ordet smittekjelde.
- Forklar kva som er meint med vekstvilkåra for bakteriar.
- Forklar forskjellen på matinfeksjon og matforgifting.
- Kva oppgåve har Mattilsynet?
- Kva er kryssforureining?
- Nokre bruker utstyr med fargekodar. Kvifor?
- Korleis blir systemet med reine og ureine soner organisert?
Praktisk oppgåve
Ta to små fiskestykke og pakk dei i plast. Legg det eine på kjøkkenbenken og det andre på kjøling. Sjekk begge fiskestykka etter eit døgn. Bruk sansane, og beskriv begge fiskestykka.
Læringsressursar
Trygg mat
Fagstoff
Næringsmiddelhygiene
KjernestoffKorleis kan vi sikre trygg mat?
KjernestoffSmilefjesordninga
KjernestoffDatomerking
KjernestoffOppbevare mat
KjernestoffInternkontroll i bedrifta
KjernestoffHACCP
KjernestoffRiktig oppbevaring av mat
KjernestoffSmilefjesordningen
KjernestoffOppvasktips for storkjøkken
Kjernestoff
Oppgaver og aktiviteter
Kva kan du om Næringsmiddelhygiene?
KjernestoffMattryggleik og hygiene
KjernestoffRiktig oppbevaring av mat
Kjernestoff- Kjernestoff
Sjukdom frå mat og drikkeDu er her